Sute de suceveni, prezenti la Parada Obiceiurilor de Iarna la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Tradiţiile Bucovinei nu au murit şi nu vor muri niciodată!

Cel puţin acesta este mesajul pe care zeci de grupuri de colindători şi trupe de dansatori au dorit să îl transmită pe parcursul zilei de duminică tuturor doritorilor de frumos. Parada obiceiurilor şi a costumelor de sărbători din Bucovina au luat faţa, la propriu şi la figurat, atât participanţilor cât mai ales mulţimii prezente în centrul municipiului reşedinţă de judeţ. Nu au fost puţini la număr, iar în pofida vremii care încerca să te ţină în casă, peste 1.500 de suceveni s-au adunat în faţa Casei de Cultură pentru a urmări spectacolul oferit de “păstrătorii tradiţiilor bucovinene”.

Călăreți, colindători, urşi, urători, mascaţi şi irozi, toţi s-au adunat duminică într-o paradă impresionantă în centrul oraşului pentru a spune o urare, pentru a transmite toate gândurile de bine, pentru a păstra tradiţia într-un loc mirific în care “încă există tradiţie şi este ţinută la loc de cinste printre flamurile steagului naţional” după cum a declarat la deschiderea festivităţilor, Cătălin Brătianu, directorul Centrului Cultural Bucovina.

Rând pe rând, fără a ţine cont de vreme, zecile de trupe de colindători, urători şi dansatori din Straja, Dolhasca, Stroieşti, Botoşana, Râşca, Vama, Bogdăneşti, Dolhasca, Şcheia, Dărmăneşti sau chiar din Botoşani s-au perindat prin faţa admiratorilor neobosiţi, şi, parcă de fiecare dată când porneau un nou dans mai odihniţi ca niciodată.

Deschiderea paradei oficiale a fost câştigată anul acesta de reprezentanţii din Vicovu de Sus care nu s-au lăsat până când chiar Ştefan cel Mare însoţit de răzeşi şi prizonierii de război turci şi otomani au defilat în faţa paradei.

Nu se putea ca întregul noian de urători să nu dea bineţe autorităţilor , cum e tradiţia, aşa că rând pe rând cu toţii au trecut prin faţa Palatului Prefecturii unde conducerile autorităţilor locale şi judeţene i-au primit şi salutat.
Un spectacol de neuitat! Fără mocăniţă, fără fum sau fumuri, cu dragoste şi mai ales cu speranţă pentru un viitor mai bun!


Intră acum și în grupul de