RETROSPECTIVA ANULUI 2009


Intră acum și în grupul de

Să ne reamintim totodată şi cele mai inedite manifestări culturale şi artistice cu care s-au delectat sucevenii pe parcursul anului 2009.

Catalogul Salonului Internaţional de Artă Fotografică Bucovina Mileniul III, cotat din nou cu 5 stele

Catalogul Salonului Internaţional de Artă Fotografică Bucovina Mileniul III, ediţia din 2008, a obţinut pentru al patrulea an consecutiv 5 stele din partea FIAP, ceea ce înseamnă o recunoaştere a importanţei acestui concurs patronat de FIAP (Federaţia Internaţională a Artiştilor Fotografi) . „Fără îndoială, la ediţia a VIII-a, de anul acesta, numărul concurenţilor va fi şi mai mare şi se vor înmulţi şi statele participante. De la an la an sunt mai mulţi candidaţi prezenţi, iar calitatea şi numărul lucrărilor cresc impresionant, ceea ce e un lucru foarte bun”, a afirmat directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu.

Vedetele Antena 1, Răzvan şi Dani, au venit la Suceava însoţiţi de Daniela Crudu

Răzvan şi Dani, vedetele postului de televiziune Antena 1, moderatorii matinalului “Neaţa cu Răzvan şi Dani”, însoţiţi de frumoasa lor coprezentatoare, Daniela Crudu, au venit în aprilie la Suceava pentru a prezenta evenimentul organizat de Shopping City Suceava, “Spring Fashion Show”, cu prilejul împlinirii unui an de la deschiderea oficială a complexului comercial. Cea mai râvnită apariţie a serii a fost Daniela Crudu, care a prezentat două ţinute create de cunoscutul designer, asigurând deliciul publicului masculin prezent la eveniment.

Expoziţia de grafică şi pictură “Victor Brauner”, vernisată în prezenţa ministrului Turismului

Tot în aprilie, locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ au ocazia să admire, în premieră la Suceava, o parte din opera celebrului pictor suprarealist, Victor Brauner, în cadrul expoziţiei de grafică şi pictură “Victor Brauner”. La vernisajul expoziţiei găzduite de Muzeul de Istorie a fost prezentă şi Elena Udrea, ministrul Turismului, aceasta fiind însoţită de oficialităţile locale sucevene. Expoziţia a reunit un număr de 20 de lucrări ale artistului, foarte cunoscut în lumea colecţionarilor, care provin din patrimoniul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, precum şi din două colecţii particulare din Bucureşti şi pinacoteca Muzeului de Artă din Piatra Neamţ, lucrări în valoare de peste 1,5 milioane de Euro.

Richard Clayderman, în concert extraordinar pe stadionul “Areni”

Concertul extraordinar susţinut în seara de 23 aprilie 2009 de pianistul francez Richard Clayderman pe stadionul “Areni” din municipiul reşedinţă de judeţ a încheiat programul “Paştele în Bucovina”, iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava. Renumitul pianist şi compozitor francez contemporan, creator al unui nou stil muzical, numit “New Romantic”, a reuşit să adune joi seară pe stadionul sucevean aproximativ 12 000 de persoane, care timp de o oră şi jumătate au savurat muzica celebrului artist. Acompaniat de două viori şi un contrabas, Richard Clayderman şi-a impresionat audienţa interpretând la pian megacunoscutele piese “Love Story”, “Ballade pour Adeline”, “Titanic Simphony” etc.

Motocicliştii au pus stăpânire pe Suceava

Motociclişti din toată ţara s-au întâlnit în luna mai la Suceava, în parcarea complexului comercial Iulius Mall. Posesorii şi pasionaţii de motoare au luat cu asalt parcarea mall-ului sucevean pentru a-şi etala cu mândrie “bijuteriile” cu mulţi cai putere şi, totodată, pentru a efectua demonstraţii de îndemânare şi profesionalism. Fumul gros emanat de motociclete, burn-out-urile efectuate de motociclişti şi sunetele motoarelor turate la maximum au reuşit să adune în parcarea centrului comercial un număr mare de curioşi care au asistat la “spectacolul” oferit de cei de la Bukowina Motor Club.

“Regele naiului” a cântat la Suceava pentru o cauză caritabilă

Celebrul Gheorghe Zamfir, “Regele naiului”, a fost invitatul special al evenimentului de caritate organizat de Clubul Rotary Suceava-Bucovina. Maestrul naiului a susţinut la mijlocul lunii mai 2009 un impresionant concert pe scena Casei de Cultură sucevene. Timp de o oră şi jumătate, celebrul muzician împreună cu orchestra sa au susţinut un recital de excepţie în faţa a peste 650 de persoane prezente în sala de spectacol a Casei de Cultură. Naiul lui Gheorghe Zamfir a încântat sufletul şi spiritul românesc, transmiţând audienţei magia şi frumuseţea folclorului autentic. Fondurile strânse în urma acestui concert vor fi donate Centrului Blijdorp din Suceava pentru îngrijirea copiilor cu handicap sever şi Fundaţiei Rotary International în scopul eradicării poliomielitei.

EBA “s-a amestecat” cu sucevenii prezenţi la concertul Voltaj

Elena Băsescu a fost prezentă de 1 iunie la concertul trupei Voltaj care a avut loc în centrul municipiului Suceava, pe esplanada Casei de Cultură. Concertul binecunoscutei trupe a încheiat manifestările dedicate acestei zile, intitulate“Vara asta vine o dată cu ziua copilului”, manifestări organizate de Fundaţia “Ana” şi Asociaţia “Juventus”. Fanii trupei Voltaj au avut parte de distinsa prezenţă a fiicei preşedintelui, EBA, care, profitând de manifestare, şi-a continuat campania electorală pentru alegerile europarlamentare.

Cei mai puternici bărbaţi din ţară s-au întâlnit la Suceava pentru a-şi măsura forţele

“Festivalul oamenilor puternici”, organizat de Clubul Sportiv “Nord Arena”, Consiliul Judeţean Suceava şi Iulius Mall Suceava, a reuşit să-i adune la începutul lunii iunie 2009, în parcarea mall-ului sucevean pe cei mai pricepuţi “oameni de esenţă tare” şi pe câţiva dintre cei mai puternici oameni din România. Evenimentul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, astfel, sâmbata şi duminică sucevenii au avut parte de o serie de concursuri care s-au desfăşurat în premieră naţională sau regională. Concursul de tăiat lemne, “ridicarea buşteanului”, “căratul valizelor”, “Trage şi cară”, “Pietrele lui Atlas” s-au numărat printre pobele competiţiei. Câştigătorul concursului “Strongest Man” a fost Paul Pârjol, fiul de 18 ani al familiei Pârjol, care a reuşit să-şi surclaseze adversarii la toate probele concursului.

Sucevenii, transpuşi într-un veac al luxului şi eleganţei

Parterul mall-ului sucevean “Iulius Mall” a fost înfrumuseţat, în intervalul 19-21 iunie 2009, cu 16 maşini-bijuterii de epocă, 10 motociclete şi un velociped. Această preţioasă expoziţie, care aduce în prezent luxul şi eleganţa începutului de secol XX, este prilejuită de prima ediţie a “Festivalului Maşinilor de Epocă”. Maşinile prezentate în cadrul acestui festival reprezintă proprietatea Clubului “Vach” din Ungaria, care deţine aproximativ 100 de maşini şi 150 de motociclete, fabricate între anii 1902-1963. Ambianţa creată de maşinile de epocă a fost întregită şi de frumoasele hostesse care poartă rochii de epocă.

S-a dat startul la Târgul de toamnă „Produs în Bucovina”

Primul târg al produselor bucovinene, organizat în zona unui mall din municipiul Suceava, a fost inaugurat în luna septembrie a anului 2009. Prezent la eveniment, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că produsele bucovinene sunt căutate, dar că trebuie mai mult promovate şi a salutat înfiinţarea Asociaţiei „Produs în Bucovina” care reuneşte câteva zeci de producători şi procesatori. Potrivit şefului deliberativului judeţean, Târgul „Produs în Bucovina” a fost mai puţin o manifestare festivă şi mai mult o oportunitate pentru suceveni să achiziţioneze produse proaspete direct de la producători.

Elevii din Poiana Micului învaţă într-o şcoală în valoare de peste 1.500.000 Euro

În satul sucevean Poiana Micului a fost sărbătoare, în luna octombrie, cu prilejul inaugurării unui complex şcolar modern, construit în totalitate cu fonduri din partea statului polon. La deschiderea oficială a unităţii şcolare, au fost prezente nume “grele”, oficialităţi române şi polone, care au contribuit la buna desfăşurare a proiectului. Din Polonia a fost prezentă o delegaţie de 12 persoane, în frunte cu vicemareşalul Senatului Poloniei, Krystyna Bochenek. Scoala este construită pe un amplasament cu o suprafaţă totală de peste 1600 de metri pătraţi, terenul fiind proprietatea Uniunii Polonezilor şi are 12 săli de clasă, bibliotecă, grădiniţă, cabinet medical, sală de sport, cabinete de informatică, fizică, chimie.

La mulţi ani Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu”!

Generaţia de aur a Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” s-a întâlnit în octombrie cu autorităţile sucevene, cu prilejul sărbătoririi a 55 de ani de activitate profesionistă a Ansamblului. La sediul Consiliului Judeţean Suceava a avut loc o rememorare a trecutului, prilej cu care atât gazda întâlnirii, Gheorghe Flutur, cât şi invitaţii, persoane care de-a lungul vremii au activat la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” şi-au amintit cu drag de începuturile şi momentele marcante ale colectivului artistic.


Intră acum și în grupul de