Bibliotecile sucevene ofera acces gratuit la internet, prin programul Biblionet

Începând din data de 25 noiembrie 2009, aproape 5 milioane de cetăţeni pot utiliza serviciile moderne a 235 de biblioteci publice din 12 judeţe, care asigură acces gratuit la Internet în cadrul programului BIBLIONET. Reţelele din interiorul bibliotecilor sunt wireless, astfel încât oricine să se poată conecta cu laptop-ul personal şi să acceseze Internet-ul gratuit.

Joi, 21 ianuarie a.c., ora 14.00, Biblioteca publică din comuna suceveană Panaci, inaugurează noul serviciu de acces internet din cadrul programului BIBLIONET.

La eveniment vor participa oficialităţi locale, reprezentanţi ai Organizaţiei IREX , reprezentanţi ai Bibliotecii Bucovinei ,,I.G.Sbiera” Suceava, mass media locală, bibliotecari de la bibliotecile locale admise în prima rundă a programului Biblionet din judeţul Suceava, inclusiv cei care au urmat cursurile de formare în IT şi administrarea bibliotecii precum şi bibliotecarii din alte biblioteci publice ale judeţului. Utilizatorii vor putea testa echipamentele cu ajutorul bibliotecarilor prezenţi.

La sfârşitul anului 2009 cele 20 de biblioteci publice din judeţul Suceava incluse în prima etapă a programului au primit 92 de calculatoare cu aplicaţiile Microsoft, 20 de imprimante, 20 de scannere iar 20 de bibliotecari au beneficiat de cursuri de instruire în tehnologia informaţiei şi administrarea bibliotecii.

Procesul de selecţie a demonstrat atât dorinţa bibliotecarilor de a participa la program, cât şi angajamentul administraţiilor publice locale de a sprijini acest efort de schimbare a întregii comunităţi.

Programul Biblionet îşi propune să asigure accesul la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice, pornind de la faptul că 64% dintre români nu a folosit niciodată Internetul.
Deşi în ultimii douăzeci de ani multe domenii ale vieţii sociale au progresat, bibliotecile au rămas în urmă, iar milioane de cetăţeni sunt privaţi de mijloace esenţiale pentru dezvoltarea lor.

Prin acest program, bibliotecile vor deveni spaţii primitoare unde oamenii se pot întâlni, informa şi contribui la viaţa comunităţii. Mai mult de 1600 de biblioteci publice vor primi echipamente moderne pentru accesul gratuit al publicului la informaţie, iar peste 3000 de bibliotecari vor cunoaşte mai bine noile tehnologii pentru a asigura servicii mai bune pentru public.
Programul “Biblionet – lumea în biblioteca mea” are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari şi este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru următorii 5 ani.

Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti.
Microsoft Corporation va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile selectate în program, în cadrul iniţiativei globale de înzestrare a comunităţilor cu tehnologie accesibilă şi utilă.

“Biblioteca Bucovinei ,,I.G.Sbiera” Suceava doreşte să felicite bibliotecarii şi autorităţile locale ale judeţului Suceava incluse în prima rundă a programului Biblionet şi să invite alte biblioteci locale ale judeţului pentru a fi propuse, până pe data de 29 ianuarie 2010, în runda a doua a programului”, declară directorul instituţiei, Gabriel Cărăbuş.

loading...