Muzeul de Istorie Suceava organizează primul atelier de educație muzeală din acest an: Povestea scrierii şi a instrumentelor de scris – atelier de caligrafie

După o lungă perioadă în care nu s-a putut interacționa față în față cu copiii, Muzeul Național al Bucovinei debutează în noul an cu primul atelier de educație muzeală, desfășurat la Muzeul de Istorie, în condiții de maximă siguranță și securitate medicală.

Astfel, în perioada 1 – 5 februarie 2021, Muzeul Național al Bucovinei organizează, la Muzeul de Istorie, în Sala de Pedagogie Muzeală, proiectul educațional Povestea scrierii şi a instrumentelor de scris – atelier de caligrafie.

Activitățile din cadrul proiectului Povestea scrierii și a instrumentelor de scris – atelier de caligrafie se adresează copiilor din clasele a II-a,  a III-a  şi a IV-a, care doresc să cunoască poveștile fascinante ale istoriei scrisului şi a instrumentelor de scris și care sunt curioşi să încerce scrierea din documentele medievale, să experimenteze diverse ustensile şi suporturi de scris,  să-și îmbunătățească îndemânarea caligrafică, să petreacă, din nou, timp la muzeu.

IMPORTANT:

Întrucât contextul epidemiologic general ne obligă să reorganizăm activitățile, în așa fel încât și participanții și specialiștii muzeului să fie în siguranță, anul acesta numărul celor care pot participa este restrâns la maxim 8 copii pe zi, cu respectarea următorului REGULAMENT:

  • Se pot înscrie maxim 8 PARTICIPANŢI/ZI, ocuparea locurilor se va face în ordinea înscrierii, în limita locurilor disponibile. Recomandăm participarea într-o singură zi, deoarece activitățile proiectului educațional se repetă zilnic!
  • Înscrierea se face on-line, completând formularul postat pe pagina de facebook a Muzeului de Istorie:  Muzeul de Istorie Suceava – History Museum , DATA LIMITĂ DE ÎNSCRIERE: 29 ianuarie 2021;
  • Taxa de participare: 3 lei/copil, plata acesteia se va face la magazinul instituției, în ziua participării;
  • Copiii vor veni și vor pleca către și de la muzeu doar însoțiți de părinți/tutori/aparținători;
  • Este obligatorie purtarea măștii de protecție de către participanți. Chiar dacă aveți mască pe față, noi vom ști că vă bucurați, căci zâmbetul se citește în ochii voștri;
  • Copiii vor veni cu 5 minute mai devreme. Conform  reglementărilor în vigoare, suntem obligați să vă luăm temperatura la intrare, iar dacă aceasta depășește 37,3 grade, nu vă putem acorda accesul, dar vă așteptăm data viitoare;
  • Fiecare copil va avea măsuța sa proprie și va dispune de materiale proprii;
  • Deplasarea în interiorul muzeului se va face doar împreună cu specialiștii coordonatori din cadrul proiectului educațional;
  • Pe perioada activităților copiii vor respecta regulile de distanțare și cele sanitare impuse de legile în vigoare, precum și acest regulament.

Ajuns la a V-a ediție, proiectul care s-a bucurat de mare succes (dovadă fiind numărul mare de participanți și solicitările de repetare a acestuia pe parcursul anilor anteriori) își va desfășura activitățile zilnic, în intervalul menționat, între orele 10:30 – 12:00,  în Sala de Pedagogie Muzeală a Muzeului de Istorie Suceava.

Participanții se vor familiariza cu noțiuni despre istoria și evoluția scrierii și a instrumentelor de scris și vor experimenta scrierea pe hârtie specială (pergament, hârtie natur), utilizând instrumente de scris precum tocul sau pana. Îndrumaţi de specialiştii muzeului din cadrul biroului Educație, Marketing și Comunicare, copiii vor crea semne după care vor dezvolta litere şi vor decora majuscule – inițiale stilizate, ca în vechile documente existente în colecțiile muzeului. De asemenea, copiii vor intra într-o poveste în care vor descoperi semnele grafice și literele, de la cuneiforme până la povestea cărților tipărite și a ustensilelor de scris din prezent.

Într-o manieră creativă, prin intermediul activităților, muzeul propune copiilor o întoarcere în timp, la scrierea caligrafică, scrierea decorativă care va transforma literele şi cuvintele în adevărate opere de artă.