Evenimente culturale de exceptie, la Universitatea “Stefan cel Mare”, in cadrul “Zilelor Francofoniei”


Intră acum și în grupul de

În cadrul “Zilelor Francofoniei”, la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava vor avea loc două evenimente culturale de excepţie, menite să menţină la cotele cele mai înalte interesul bucovinenilor pentru valorile Francofoniei.

Astfel, joi, de la ora 17:00, sala Auditorium “Joseph Schmidt” va găzdui spectacolul “Jeux de Langues”, oferit sucevenilor de Centrul Cultural Francez din Iaşi. Intrarea la eveniment este liberă.

Potrivit prof. dr. Elena Brânduşa Steiciuc, „Jocuri de limbă” este un spectacol cu două personaje care împărtăşesc dragostea pentru cuvinte a regizorului Pierre Ascaride. Acesta a creat în 1991 prima versiune a „Jocurilor de limbă”, care a avut 250 de reprezentaţii în Franţa, România, Italia, Mexic, Guatemala, Salvador, Costa Rica şi Nicaragua.

Nouăsprezece ani mai târziu, inventatorul „teatrului la domiciliu” readuce pe scenă „Jocurile de limbă” cu aceeaşi dorinţă vie de a împărtăşi o limbă franceză savuroasă şi tumultuoasă.

Actorul sicilian Bruno Labrasca, care a jucat în piesă încă de la prima sa reprezentaţie formează împreună cu partenera sa Elodie Guizard un cuplu atipic, amuzant şi plin de savoare.

”Acest spectacol aduce un omagiu tuturor celor care jonglează cu cuvintele. „Jocuri de limbă” este o antologie de aproximaţii sonore, de lipograme, acrostihuri şi poeme, sărind de la anagrame la alte jocuri de cuvinte, din şarade în enigme, de povestioare spuse la subjonctiv imperfect…”, spune Elena Brânduşa Steiciuc.

Tot în cadrul programului “Zilelor Francofoniei”, va avea loc conferinţa “Le 30ème anniversaire de l‘élection de Marguerite Yourcenar à l’Académie Française”, urmată de un film documentar, vineri, de la ora 10:00, în sala “Dimitrie Leonida” a universităţii sucevene. Conferenţiar: Dr. Achmy HALLEY, cercetător şi istoric literar, Director al “VILLA MARGUERITE YOURCENAR”, DEPARTEMENT DU NORD, Franţa.


Intră acum și în grupul de