Biblioteca Bucovinei a fost selectata si in runda a II-a a programului „Biblionet”


Intră acum și în grupul de

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a fost selectată şi în runda a II-a a programului Biblionet. Conform declaraţiilor lui Gabriel Cărăbuş, directorul instituţiei de cultură sucevene, biblioteca a reuşit să atragă echipamente (aproape 100 de calculatoare, peste 20 de scannere, etc.) şi soft-uri pentru alte 23 de biblioteci publice din judeţul Suceava, care vor fi anunţate în curând, în urma verificărilor finale din teren şi printre care se află şi filiala Bibliotecii Bucovinei din cartierul Burdujeni, programul incluzând şi cursuri gratuite de instruire pentru alţi 30 de bibliotecari.

Ministrul Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă organizată la MCPN, la care a fost prezent şi Gabriel Cărăbuş, rezultatele selecţiei pentru runda a doua a Programului Biblionet.

Invitaţia de înscriere în a fost lansată pe 25 noiembrie 2009. În aceasta a doua etapă a programului Biblionet, bibliotecile judeţene au completat aplicaţii on-line, fiecare cu câte o reţea de minimum 10 şi maximum 20 de biblioteci locale.

Comitetul de Selecţie a fost format, alături de echipa IREX, din reprezentanţii următoarelor organizaţii partenere: American Chamber of Commerce Romania, World Vision Romania, Peace Corps Romania, Asociaţia Comunelor din România, E-Civis, CIPE România şi Microsoft România.

În perioada 15 februarie – 15 martien a.c., au fost efectuate vizite în teren pentru a evalua şi verifica informaţiile completate în dosarele bibliotecilor candidate.
Concluzia fundamentală la care s-a ajuns este că toate cele 24 de judeţe care au candidat în runda aceasta a programului au reuşit să întrunească punctaje foarte bune, care au reliefat atingerea şi chiar depăşirea semnificativă a tuturor standardelor minimale de includere în program.

În acest context, programul Biblionet anunţă că toate cele 24 de biblioteci judeţene care au aplicat la runda a doua au fost acceptate.

Cele 24 de judeţe vor intra în program împreună cu reţelele de biblioteci locale, în etape succesive. In perioada imediat următoare, IREX va anunţa calendarul de implementare a programului în fiecare judet şi va discuta aspectele logistice şi organizatorice cu fiecare echipă din bibliotecile judeţene.

Concomitent cu desfăşurarea acestui proces de selecţie, IREX a lucrat cu cele 12 biblioteci partenere din Runda 1, printre care se află şi Biblioteca Bucovinei, pentru a include în program alte 220 biblioteci locale, alături de cele 235 deja incluse. Astfel, se reuşeşte ca, pentru judeţul nostru, pe lângă echipamentele şi soft-urile primite de către Biblioteca Bucovinei şi cele 20 de biblioteci publice selectate în runda de anul trecut a Programului Biblionet, anul acesta să fie atrase echipamente (aproape 100 de calculatoare, peste 20 de scannere, etc.) şi soft-uri pentru alte 23 de biblioteci, printre care şi filiala din cartierul Burdujeni a bibliotecii sucevene, respectiv cursuri gratuite de instruire pentru alţi 25-30 de bibliotecari.

Se estimează că în acest ciclu de program vor fi incluse un total de aproximativ 650 de biblioteci locale care vor fi dotate cu calculatoare şi alte echipamente IT, iar circa 1000 de bibliotecari vor parcurge cursurile de formare. Astfel, numărul total de biblioteci care vor face parte din programul Biblionet va ajunge la aproape 900, iar numărul de bibliotecari instruiţi va depăşi 1300.


Intră acum și în grupul de