Acasă Evenimente Expozitie de pictura, grafica si tapiserie, la Galeria de Arta “Ion Irimescu”

Expozitie de pictura, grafica si tapiserie, la Galeria de Arta “Ion Irimescu”


Intră acum și în grupul de

O expoziţie de pictură, grafică şi tapiserie ce poartă semnătura artistelor plastice Eugenia Goraş şi Georgeta Gheorghiu a fost vernisată, vineri după-amiaza, la Galeria de Artă “Ion Irimescu” din Suceava. Preşedintele filialei sucevene a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Lucia Puşcaşu, a declarat că cele două profesoare de artă plastică, care s-au dedicat învăţământului “cu tot sufletul”, au venit în expoziţie cu noutăţi care “încântă” , “atrag” şi “surprind” prin compoziţie şi cromatică.

La rândul său, lect. univ. dr. Emanuela Ilie a spus că termenul cel mai adecvat care exprimă plenitudinea de forme şi de sens din lucrările celor două artiste plastice este “dialogismul”. Ea a explicat că între lucrările din expoziţie există anumite afinităţi selective care formează o „diadă artistică” arătând că există corespondenţe între tonuri şi forme, dar şi “afinităţi secrete”.



Totodată, Emanuela Ilie a subliniat că lucrările au simboluri comune, dar care sunt tratate într-o manieră distinctă, exemplificând cu lucrările “Fluturele” realizată de Eugenia Goraş şi “Zeităţi antice egiptene”, ce poartă semnătura Georgetei Gheorghiu, ce au ca element central un fluture, respectiv o pasăre, simboluri ce semnifică desprinderea sufletului de trup.

Vorbind despre lucrările de tapiserie realizate de Eugenia Goraş, Emanuela Ilie a apreciat mixajul de forme şi culori, dar şi hotărârea artistei de a depăşi graniţele şi de a converti “palpabilul” în ceva “abia palpabil”.
Emanuela Ilie a spus că o parte dintre lucrările Georgetei Gheorghiu prezente în expoziţie sunt realizate într-o tehnică nouă, respectiv grafică de calculator, lucrări ce au ca mesaj “revelaţia”, transcendenţa”, “sacrul”.

“În această cucerire a artei post-moderne, care îşi atrage cele mai noi forme de manifestare artistică, există o dorinţă a artistei de a-şi regăsi acel miez arhetipal”, a spus Emanuela Ilie arătând că dincolo de această spectaculoasă decizie a artistei de a aborda arta şi cu ajutorul calculatorului, există şi lucrări care sugerează nostalgia Georgetei Gheorghiu şi “nevoia artistei de a se regăsi într-o natură primordială”.

Georgeta Gheorghiu a declarat că a abordat grafica pe calculator “din curiozitate” arătând că a realizat ce legătură există între arta spontană şi arta realizată pe calculator, folosind culoarea, linia şi forma pentru compoziţie.
Eugenia Goraş a spus că cele patru lucrări de tapiserie, lucrate în tehnica “haute lisse”, au tematici diferite, predominând formele curbe sau geometrizate, dar şi elemente din arta populară interpretate în structuri.
Ea a mai spus că în expoziţie sunt şi două lucrări de pictură în ulei în care toamna este sugerată prin linie, formă şi culori.
Vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi tapiserie a fost urmat de un recital muzică veche susţinut la lăută de Cristi Lazăr.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version