Uniunea Polonezilor din România marchează, sâmbătă, 230 de ani de la venirea polonezilor în Cacica


Intră acum și în grupul de

Uniunea Polonezilor din România, va marca, sâmbătă, prin mai multe manifestări un eveniment foarte important pentru toată comunitatea poloneză din România, respectiv 230 de ani de la venirea polonezilor în Cacica.

Astfel, Uniunea Polonezilor din România arată că în 8 octombrie 2022, se vor sărbători 230 de ani de la venirea polonezilor în Cacica, hramul secundar al bazilicii Regina Sfântului Rosariu și Întâlnirea persoanelor consacrate.

Potrivit Uniunii Polonezilor din România, Cacica este foarte importantă și pentru istoria așezării polonezilor pe aceste teritorii deoarece a fost primul loc compact colonizat de polonezi în România de astăzi, acest lucru fiind strâns legat de descoperirea zăcămintelor de sare de aici și construirea minei.

Astfel, la finalul sec. al XVIII-lea împăratul Iosif al II-lea a ordonat căutarea de sare gemă în Bucovina, iar în regiunea Cacicăi erau cunoscute de mult izvoarele sărate și deja, din anul 1791 a fost înființată mina de sare.

Pentru aceasta au fost aduși muncitori, mai întâi, de pe teritoriile Ucrainei de astăzi, iar mai apoi între anii 1791-1792 familii poloneze din Bochnia și Wieliczka. Cu timpul, satul a devenit multietnic și multiconfesional, polonezii reprezentând un grup de coloniști foarte activi și pentru mult timp cel mai numeros.

În data de sâmbătă, manifestările vor începe la ora 09.00 la basilica „Adormirea Maicii Domnului” cu Sfânta liturghie în limba ucraineană și rit greco-catolic, la ora 10.00 cu Sfânta liturghie în limba polonă, iar la ora  11.00 cu celebrarea Sfintei liturghii solemne la basilica „Adormirea Maicii Domnului”.

De la ora 12.30 va fi organizat un program artistic și picnic la Casa Naționalităților.


Intră acum și în grupul de