BIBLIONET ajunge si la filiala Burdujeni a bibliotecii judetene

Filiala Burdujeni a Bibliotecii Bucovinei ,,I.G.Sbiera” Suceava inaugurează vineri, la ora 12.00, noul serviciu de acces internet din cadrul programului BIBLIONET. Astfel echipamentele primite prin Programul Biblionet – 10 calculatoare, 1 imprimantă, 1 scanner, 1 videoproiector – vor fi la dispoziţia utilizatorilor.

Potrivit directorului Bibliotecii Bucovinei “I.G.Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, începând din data de 25 noiembrie 2009, aproape 5 milioane de cetăţeni pot utiliza serviciile moderne a 795 de biblioteci publice din 30 de judeţe, care asigură acces gratuit la Internet în cadrul programului BIBLIONET. Reţelele din interiorul bibliotecilor sunt wireless, astfel încât oricine să se poată conecta cu laptop-ul personal şi să acceseze Internet-ul gratuit.

Până în prezent, în anii 2009-2010, în Programul Biblionet au fost incluse 43 de biblioteci publice din judeţul Suceava, beneficiind astfel de 201 echipamente informatice, valoarea lor fiind de 942 645,20 (Ron) iar 60 de bibliotecari au fost instruiţi în IT şi administrarea bibliotecilor cu un cost de 49 720,94 (Ron) valoarea donaţiei totale din partea Organizaţiei IREX fiind de 992 366,14 ron.

Programul Biblionet îşi propune să asigure accesul la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice, pornind de la faptul că 64% dintre români nu a folosit niciodată Internetul. Deşi în ultimii douăzeci de ani multe domenii ale vieţii sociale au progresat, bibliotecile au rămas în urmă, iar milioane de cetăţeni sunt privaţi de mijloace esenţiale pentru dezvoltarea lor. Prin acest program, bibliotecile vor deveni spaţii primitoare unde oamenii se pot întâlni, informa şi contribui la viaţa comunităţii. Mai mult de 1600 de biblioteci publice vor primi echipamente moderne pentru accesul gratuit al publicului la informaţie, iar peste 3000 de bibliotecari vor cunoaşte mai bine noile tehnologii pentru a asigura servicii mai bune pentru public.

Programul Biblionet – lumea în biblioteca mea are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru următorii 3 ani. Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti. Microsoft Corporation va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile selectate în program, în cadrul iniţiativei globale de înzestrare a comunităţilor cu tehnologie accesibilă şi utilă.

loading...