Muzeul Național al Bucovinei deschide seria evenimentelor în onoarea maestrului Liviu Suhar cu vernisajul expoziției Liviu Suhar 80 și lansarea albumului monografic


Intră acum și în grupul de

Expoziția de pictură Liviu Suhar 80 va fi vernisată, vineri, la Muzeul de Istorie din Suceava, fiind primul eveniment din cele programate în anul 2023 în țară în onoarea maestrului Liviu Suhar la 80 de ani.

Muzeul Național al Bucovinei a anunțat că organizează vineri, 13 ianuarie 2023, ora 13, la vernisajul expoziției de pictură Liviu Suhar 80 și lansarea albumului monografic „Liviu Suhar”.

Evenimentul se desfășoară în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale și va avea loc în Galeria cu Bolți de la parterul Muzeului de Istorie.

Este primul dintr-o serie de evenimente ce se vor derula pe parcursul anului 2023, în diferite locuri din țară, în onoarea împlinirii vârstei de 80 de ani de către maestrul Liviu Suhar, precizează sursa citată.

Albumul monografic „Liviu Suhar” este realizat la Editura Karl A. Romstorfer, a Muzeului Național al Bucovinei, sub semnătura criticului de artă Maria Bilașevschi, care va fi prezentă și la vernisaj, unde va susține o conferință despre viața și personalitatea pictorului Liviu Suhar.

Expoziția va fi deschisă în perioada 13 ianuarie – 19 martie 2023.

Intrarea la vernisaj este liberă.

Liviu Suhar, născut la  17 februarie 1943 în comuna Iacobeni, județul Suceava, este un pictor român și cadru universitar la Facultatea de Arte plastice, Decorative și Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași.

După studiile absolvite la liceul de artă din Iași și Institutul de Arte Plastice din Cluj Napoca, Liviu Suhar expune din anul 1968 lucrări de pictură și desen, în expoziții personale, de grup, colective – județene, naționale și internaționale.

A avut expoziții personale la Iași, Bârlad, Vaslui, Suceava, Galați, Baia Mare, Cluj, Oradea, Timișoara (1971-2001), București (1974, 1978, 1982, 1993), Lausanne – Elveția (1991), Madrid (1993), Budapesta (1996), Viena (1998), Wolfsburg – Germania (2000), Veneția (2001) ș.a. De asemenea, are numeroase participări la expoziții internaționale de grup, începând din 1973: Barcelona, Berlin, Lisabona, Moscova, Poitiers, Perugia, Bari, Maceratta, Liege, Zagreb, Novi-Sad, Sarajevo, Sofia, Cagnes sur Mer, Dreux, Israel ș.a. Lucrările sale se află în majoritatea muzeelor naționale; în colecții de stat și particulare din România.


Intră acum și în grupul de