„Europenizarea Romaniei”, lansare si dezbatere la Biblioteca Bucovinei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Sala de Arte „Elena Greculesei” a găzduit miercuri, 12 ianuarie, un eveniment deosebit la Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” Suceava, prilejuit de lansarea celei de-a treia cărţi a directorului institutiei, Gheorghe-Gabriel Cărăbuş.

Din punct de vedere profesional, Gheorghe-Gabriel Cărăbuş a atins două vârfuri în 2004, când a fost numit director al Bibliotecii Bucovinei “I.G.Sbiera”, apoi în 2009 când Asociaţia bibliotecarilor şi bibliotecilor publice din România l-a numit “Bibliotecarul anului 2008” pentru merite deosebite. Cariera ştiinţifică a directorului este pe măsura celei profesionale. În 2003 a absolvit cursuri masterale la un Institut european din Elveţia, unde s–a specializat în Ştiinţe Europene şi în Drept Internaţional, iar în 2009 a obţinut titlul ştiinţific de Doctor în ştiinţe istorice la Universitatea suceveană cu tema “Mişcarea antiunionistă din Moldova”.

Această lucrare a constituit şi subiectul primei sale cărţi care a apărut în acelaşi an-2009 sub titlul “Separatismul în Moldova. Ideologie şi acţiune” (1856-1866), fiind evidenţiată de Fundaţia Culturală a Bucovinei din partea căreia a primit “Premiul pentru istorie” în anul 2009. În decembrie 2010, o a doua carte semnată Gheorghe-Gabriel Carăbuş vedea tiparul, publicată de această dată în colaborare cu Biroul de Informare Bibliografică al Bucovinei, volum care se referă la “Bibliografia Bucovina Literară” (1990-2010).

Cea de-a treia carte semnată de directorul Bibliotecii Bucovinei a fost lansată miercuri, în Sala de Artă “Elena Greculesei”, unde Gabriel Cărăbuş s-a bucurat de prezenţa celor apropiaţi, de compania prietenilor şi a câtorva oficialităţi sucevene care au îmbrăţişat cu plăcerea lansarea volumului “Europenizarea României. Aspecte privind sistemul poltic naţional”. Cartea răspunde la o serie de întrebări, stabileşte o serie de noţiuni fundamentale pentru procesul de integrare şi totodată urmăreşte paşii pe care România i-a străbătut pentru a se integra în structurile europene.

Invitaţii speciali ai evenimentului au fost prof. univ. dr. Ştefan Purici, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie de la Universitatea suceveană, specialist în istoria Bucovinei, care are preocupări de relaţii internaţionale şi de problematica integrării europene şi euroatlantice şi Aurel Ştefanachi, scriitor, director al Editurii ieşene TipoMoldova, redactor al volumului lansat miercuri la Suceava, care au făcut o serie de aprecieri cu privire la conţinutul publicaţiei.

Ştefan Purici a încercat sa dea o definiţie termenului de ”europenizare”. „Lucrarea de faţă provoacă la discuţii. Sunt extrem de multe definiţii şi întrebări asupra termenului de europenizare, însă pentru mulţi dintre noi înseamnă integrarea în Uniunea Europeanî. Drumul României spre calea europenizării nu a fost atât de simplu. Aşa cum specifică şi autorul, au fost nişte schimbări voluntare, dar şi schimbări impuse. Cele mai importante norme specificate în carte sunt cele de la Copenhaga adoptate în anul 1993. Este vorba despre democraţie şi statul de drept, economia de piaţă funcţională şi capacitatea oricăreia dintre statele membre de a-şi respecta obligaţiile de membru al UE”, a specificat Ştefan Purici.

Pe de altă parte, Aurel Ştefanachi a apreciat că: „Titlul cărţii este pe cât de schematic, pe atât de provocator. In fond europenizarea este un fenomen, o provocare, un concept. Istoricul Gabriel Carabus a avut curaj, deoarece lucrurile sunt într-o anume comoditate şi doar atunci când ni se întamplă ceva special căutăm să mobilizăm, să reformăm şi apoi chiar să dăm nişte răspunsuri speciale”.

Gabriel Cărăbuş a citat spre finalul lansării câteva paragrafe din volumul „Europenizarea Romaniei”, nu înainte de a le mulţumi celor care l-au susţinut, prin propria lor prezenţă: „Este foarte important pentru mine să constat că am atâţia prieteni care îmi sunt astăzi aici, alături. Totodată, vreau să specific că într-un sens maximal, europenizarea este un proces de schimbări structurale care afectează în mod variat actorii şi institutiile, ideile şi interesele fiind îndeaproape identificat cu termenul de Europa şi atributele sale în general”. Gabriel Cărăbuş nu a vrut să dezvăluie foarte mult din conţinutul cărţii sale, specificând că îşi lasă cititorii să o facă.

La eveniment au mai luat cuvântul deputatul Sanda-Maria Ardeleanu, subprefectul Angela Zarojanu, consilierul Niculai Barbă, prof. univ. dr. Mihai Lazăr, profesoara de limba şi literatură română a lui Gabriel Cărăbuş, venită special de la Fălticeni, prof. Alexandru Toma şi prof. Ion Cosmei.

La finalul lansării, care a fost moderată de Alis Niculică, şef birou informare bibliografică în cadrul Bibliotecii „I.G.Sbiera”, autorul a fost supus unei sesiuni de autografe.

Preţul volumului tipărit de TipoMoldova este de 30 lei.


Intră acum și în grupul de