Cvadrupla lansare de carte la Biblioteca Bucovinei


Intră acum și în grupul de

La Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” a avut loc, vineri, lansarea a patru volume reprezentative pentru vorbirea şi scrierea corectă a limbii române, manifestarea avându-i alături pe invitaţii speciali, acad. Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române, cercet. pr.I, dr. Marina Rădulescu Sala, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, prof. univ. dr. Rodica Nagy, decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei şi asist. doctorand Ioana Crina Coroi.

Au fost lansate, astfel, volumele “Gramatica de bază a limbii române” (Editura Univers Enciclopedic Gold, București 2010 şi realizată de Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” ), “101 cuvinte moștenite împrumutate și create” (Marius Sala, Editura Humanitas, București 2010), “101 cuvinte argotice” (Rodica Zafiu, Editura Humanitas, București 2010), “Ești cool dacă vorbești corect” ( realizată de un grup de cercetători ai Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei şi susţinută de Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional al Audiovizualui, editura Univers Enciclopedic, Bucureşti 2010).

Distins şi la Suceava, din partea Universităţii sucevene cu titulatura de “Doctor Honorius Causa”, acad. Marius Sala a vorbit despre colecţia “Viaţa cuvintelor” apărută la editura Humanitas, explicând de ce întocmit-o. ”Eu am fost cel care a atacat acest domeniu al vieţii cuvintelor şi am vrut să cobor din înălţimile lingvisticii în agora, să arăt oamenilor de rând de unde vin limba şi cuvintele noastre”.

A luat cuvântul şi soţia academicianului, Marina Rădulescu Sala, care a ţinut să sublinieze însemnătatea gramaticii. “Gramatica a apărut din cererea expresă a mediului didactic. După apariţia gramatici Academiei din 2005, ni s-a cerut să facem o gramatică mai mică şi o gramatică cu deschidere didactică, în special pentru învăţământul preuniversitar. Această carte se rapoartează constant la gramatica tradiţională. Gramatica modernă a fost gândită nu numai ca o sincronizare obligatorie cu tipul de gramatică practicată în toate celelalte ţări, dar modernizarea a fost acceptată şi pentru faptul că în mod evident gramatica tradiţională avea anumite neajunsuri”.

Marina Rădulescu Sala a specificat faptul că viitoarele examene de promovare se vor da în termenii noii gramatici, care este mult mai uşor de învăţat decât gramatica tradiţională.

Volumul “Ești cool dacă vorbești corect” a fost prezentat de prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, care a specificat faptul că Academia Română face din nou pionerat şi deschide cercetarea lingvistică spre aceste direcţii extrem de aproape de înţelegerea nu numai a specialiştilor, ci şi a vorbitorilor obişnuiţi de limbă română. Ea a menţionat că titlul “Eşti cool şi dacă vorbeşti corect” este unul provocator, fiind folosit de un anumit segment al populaţiei. “Asta înseamnă că Academia este de accord cu folosirea unui astfel de cuvânt. Facem teorie pornind de la ceea ce se întâmplă cu faptele de limbă şi nu invers. Nu încercăm să impunem o teorie, nişte norme, într-o limbă care este într-o dinamică, într-o evoluţie continuă (…) Volumul de faţă este o carte ghid, instrument de lucru pentru toţi vorbitorii de limbă română. Mai mult, Institutul de Lingvistică şi-a propus să investigheze canalul de comunicare media, care este canalul care influenţează limba în general, dinamica acesteia”, a spus Sanda-Maria Ardeleanu.

Lansarea a avut loc cu vânzare de carte, cei prezenţi având posibilitatea de a-şi achiziţiona oricare din cele patru volume. “Gramatica de bază a limbii române”, apărută la Editura Univers Enciclopedic Gold, București 2010 şi realizată de Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” a fost vândută împreună cu un caiet de exerciţii dedicat studenţilor şi nu numai.


Intră acum și în grupul de