Al doilea volum semnat Dan Lungu a fost lansat la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Un volum învăluit în disputa neînţelegerii sufleteşti, a propriului chin existenţial, intitulat „În iad toate becurile sunt arse” a fost lansat joi seară, la City Gallery din Shopping City Suceava, în prezenţa autorului Dan Lungu, consacrat prin volumele: “Raiul găinilor”, “Sunt o babă comunistă!” şi “Cum să uiţi o femeie”.

”L-am cunoscut pe Dan Lungu destul de târziu, anul trecut, tot aici la City Gallery la un eveniment dedicat femeii. Atunci venea cu ultima sa carte de la momentul respectiv, intitulată << Cum să uiţi o femeie? >>. Iată că a trecut un an, şi tot în luna martie ne lansează o nouă provocare << În iad toate becurile sunt arse >>”, a precizat Cezar Căilean, responsabil PR în cadrul Librăriei Alexandria din Shopping City Suceava, care a deschis evenimentul.

O prezenţă deosebită a fost şi cea a prof. univ.dr. Elena-Brânduşa Steiciuc, care a afirmat că se simte onorată să prezinte noul volum semnat de autorul botoşănean, în prezent conferenţiar la Catedra de Sociologie, din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi. “Dan Lungu este una dintre vocile cele mai originale şi mai distincte ale tinerei proze româneşti, un autor cunoscut deja de lectoratul european printr-o serie de traduceri realizate în ultimul timp în diverse spaţii ca: Franţa, Germania, Spania, Italia, Polonia, alături de o serie de ţări balcanice.

Cartea tipărită la Editura Polirom în 2011, vine să completeze o panoplie scriitoricească deja foarte bogată în care poate fi regăsit şi volumul „Băieţi de gaşcă”; Dan Lungu este şi autor dramatic, iar în ceea ce priveşte discursul românesc atrag atenţia asupra romanelor – „Raiul Găinilor” (2004), „Sunt o babă comunistă” (2007) şi „Cum să uiţi o femeie” (2009, reeditat în 2010, lansat la Suceava în 2011)”, a precizat Elena-Brânduşa Steiciuc.

Ea a mai adăugat că “prin acest nou roman Dan Lungu continuă radiografia societăţii româneşti de tranziţie, invitându-ne să asistăm la o coborâre în infern. Este vorba despre infernul depresiei, al marginalizării, al inadaptării, aspecte încoronate de alcoolism”.

Totodată, în calitatea sa de orator, Brânduşa Steiciuc a arătat că personajul central al romanului este Victor, un taximetrist şomer, aflat între două vârste, care trăieşte într-un oraş mic “cât o cochilie de melc”, prin excelenţă locul unde nu se întâmplă nimic.

Înconjurat de o lume pe care o înţelege din ce în ce mai puţin, Victor se apără în două moduri – pe de-o parte se refugiază în amintirile trăite în adolescenţă, amintiri reluate mereu în memoria sa, mereu proaspete. Amintirile sale reprezintă singura parte luminoasă a existenţei sale. Un alt mecanism de apărare este alcoolul, cu care Victor reuşeşte să spele monotonia zilelor, practică cu care se obişnuise încă din timpul liceului.

Autorul alunecă pe două planuri narative, total diferite, care însă se completează foarte bine unul pe celălalt şi care îl ajută pe autor să monteze şi să demonteze mecanismul prin care un tânăr adolescent din ultimii ani ai dictaturii cade şi se scufundă încet, încet în infernul monotoniei, al marginalizării, al chinului sufletesc.

Până la urmă ajunge să fie catalogat de cei din jurul său ca fiind un ciudat.

„La primul salariu nu a râs, nici nu i-a făcut cadouri mamei, ci a fost scuturat de o teamă nelămurită urmată de o tristeţe mâloasă. Regulile, datoriile şi constrângerile alcătuiau o altfel de junglă meschină şi politicoasă, pentru care el, meschinul, crecut de mamă şi apoi de o haită, nu era pregătit”, a citat prof. Elena-Brânduşa Steiciuc, din romanul „În iad toate becurile sunt arse”.

Personajul romanului, deşi un bărbat ajuns la maturitate, trăieşte mereu în trecut, cu gândul la gaşca sa din liceu, iar la un momentdat recunoaşte că dacă un om are o singură viaţă, poate avea mai multe vieţi. „Cred că Victor moare definitiv după ce termină liceul”, a afirmat Cezar Căilean.

Pe de altă parte, Dan Lungu a oferit odată cu autografele, diferite premii menite să încurajeze cumpărătorii, premii care au constat în tricouri semnate de creatorul de modă Irina Schrotter, prietenă cu scriitorul, alături de semne de carte şi pixuri oferite din partea organizatorilor evenimentului.


Intră acum și în grupul de