Expozitie aniversara „Constantin Stefuriuc – 65”, la Biblioteca Bucovinei


Intră acum și în grupul de

La Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” s-a deschis joi, 5 mai 2011, expoziţia aniversară Constantin Ştefuriuc – 65, care va putea fi vizitată pe holul de la parterul Corpului B al bibliotecii judeţene până pe data de 13 mai, informează directorul instituţiei, Gabriel Cărăbuş.

Născut la data de 5.05.1946 la Udeşti (d. 7.12.1994, Suceava), Constantin Ştefuriuc este cunoscut drept unul dintre poeţii şi ziariştii reprezentativi ai zonei noastre. A urmat Liceul „Petru Rareş” din Suceava şi studii de ziaristică la Bucureşti. Redactor la ziarul “Zori noi” (1965-1989) şi ulterior la “Crai nou”, la “Tinerii Revoluţiei” (Suceava, 1991), la “Curierul Naţional” şi la “Nord Press” (1993), şi colaborator la diverse alte reviste şi ziare, Constantin Ştefuriuc a debutat cu poezii la “Zori noi”. „Versurile lui Constantin Ştefuriuc sunt expresia unui spirit genuin şi iscoditor, naiv entuziasmat de miraculosul spectacol al lumii (…). De un imagism frenetic, versurile alcătuiesc un tablou antropomorfic, care impresionează prin asociaţii neaşteptate, amintindu-l pe Ilarie Voronca” (Literatura română contemporană, Vol. I, Poezia). Poetul a pătruns în sanctuarul literaturii cu placheta de versuri “Frumosul în haină de tigru”, apreciată pentru lirica erotică. A visat, tot timpul, la eternitatea vârstei adolescentine, la dragostea pură, neîntinată, rămânând, în esenţă, un romantic incorigibil.

Dintre volumele sale tipărite, care pot fi văzute şi în expoziţia bibliotecii judeţene (unde, de altfel, pot fi şi consultate), amintim: “Pe o vârstă de băiat” (poezii, 1970); “Aripa mea de soare” (1975); “Desculţi, pe cer” (poezii, 1976); “Frumosul în piele de tigru” (versuri, 1983); “Singurătatea de după dragoste” (poezii, 1985); “Structura lacrimei” (1997); “Cineva mi-a împuşcat sufletul” (antologie, 2004).


Intră acum și în grupul de