Occident Express Ro-O nouă premieră la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava


Intră acum și în grupul de

După succesul înregistrat cu spectacolul Occident Express de Matei Vișniec, în regia lui Alain Timár, prima producție în limba franceză la Teatrul Municipal Matei Vișniec Suceava, suntem nerăbdători să vă anunțăm că am intrat în linie dreaptă cu noua producție, Occident Express Ro, care poartă semnătura aceluiași regizor, Alain Timár pe textul lui Matei Vișniec și care va avea premiera pe 25 februarie, la ora 19:00.

Occident Express Ro prezintă istoria recentă a unui popor ce încearcă să-și uite propriul trecut pentru a aspira la miraculosul Occident, raportându-se, însă, mereu, la rădăcinile sale. Este o poveste despre oamenii obișnuiți, un balans permanent între Occident şi Orient, între Est şi Vest.

Matei Vișniec despre Occident Express: „Pentru mulţi occidentali Europa de răsărit şi Balcanii rămîn zone enigmatice, greu de scos de sub anumite etichete… Scriind Occident Express am vrut tocmai să captez, prin limbajul teatrului, unele dintre aceste carenţe comunicative şi unele dintre aceste clişee… Evident, nu puteam ocoli nici tema fascinaţiei pe care o suscită Occidentul. Pînă la un punct ea este justificată, dar poate duce şi la un fel de orbire… Există un efort reciproc care ar trebui făcut. Vestul ar trebui să înţeleagă mai bine ce s-a întîmplat în Europa de răsărit şi de ce <răsăritenii> sunt încă mutilaţi de cumplita experienţă comunistă impusă de Uniunea Sovietică. Şi esticii însă ar trebui să adopte nu doar forma ci şi conţinutul democraţiei occidentale şi să lupte prin exemple personale împotriva corupţiei şi pentru prezervarea libertăţii.”

Personalitate proeminentă a vieții teatrale franceze, Alain Timár, este director al Théâtre des Halles din Avignon, renumitul oraș ce găzduiește Festivalul Internațional de Teatru, unul dintre cele mai importante și mai vizibile evenimente contemporane dedicate artelor spectacolului din lume.

Deținător a multiple premii și distincții onorifice, Alain Timár a montat, de-a lungul carierei sale, peste 60 de spectacole în Franța, Ungaria, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, China, Spania, Italia precum și România, având expoziții în galerii de renume din Franța (Avignon, Paris) și Belgia. Regizor, scenograf și artist vizual, Alain Timár este recunoscut pentru spectacolele sale impresionante și pentru interesul și receptivitatea sa către alte culturi.

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” a participat, în 2023, la Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon cu cele două spectacole regizate de Alain Timár – „Occident Express” în limba franceză și „Rinocerii”, când festivalul a înregistrat un record istoric de spectatori – 115.000, iar producțiile teatrului sucevean s-au aflat în Top 30 din aproximativ 1500 de spectacole OFF la Avignon.

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată „La noapte va ninge”. Matei Vişniec este autorul a şapte volume de poezie, șapte romane dintre care menționăm: „Sindromul de panică în orașul luminilor”, „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă” și „Un secol de ceață”; o carte de nuvele şi peste 50 de piese de teatru.

Din 1987 Matei Vișniec trăieşte în Franţa unde a lucrat ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului în 1989, activitatea dramaturgului s-a derulat între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiş în peste 30 de ţări. Numeroase premii i-au răsplătit actvitatea, începînd cu Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul „Înţeleptul la ora de ceai”. El a mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER (Uniunea teatrală din România) pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet.

Occident Express Ro

Regie: Alain Timár

Text: Matei Vișniec

Scenografie: Sebastian Rațiu

Graphic design: George Roșu

Distribuție: Cătălin Ștefan Mîndru, Clara Popadiuc, Răzvan Bănuț

PREMIERA se va juca SOLD OUT, însă mai sunt la vânzare doar câteva bilete pentru spectacolul programat în data de 28 februarie și se pot achiziționa doar de la casieria teatrului.


Intră acum și în grupul de