“Dineu cu prosti”, o comedie de zile mari pusa in scena la Casa de Cultura din Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Umorul şi măiestria marilor actori ai teatrului românesc au făcut, o dată-n plus, deliciul spectatorilor suceveni, care au umplut luni, sala mare a Casei de Cultură Suceava, când a fost pusă în scenă piesa de teatru “Dineu cu proşti”.

Din distribuţia spectacolului au făcut parte Horaţiu Mălăele, Şerban Ionescu, Cristina Ciuciulică, Medeea Marinescu, Alexandru Bindea, Dorin Andone şi Alexandru Georgescu.

Comedia lui Francis Veber, tradusă în limba română “Dineu cu proşti”, are ca temă centrală “prostia”, plecând de la ideea nefirească a unui editor bogat, care se învârte într-un cerc de prieteni intelectuali, snobi, care au găsit o metodă nefirească de a se distra şi de a-şi petrece timpul liber. Săptămânal, la iniţiativa personajului Pierre (Şerban Ionescu), grupul de sarcastici se bucură de prezenţa unui invitat “special” pe care ei îl consideră prost, datorită ocupaţiilor şi înclinaţiilor pe care le are individul.

La titlul de “prost perfect” este chemat de această dată personajul Francois Pignon, care la invitaţia lui Pierre trebuia să participe la “Dineul cu proşti”, fără a şti că urma a fi de fapt bătaia de joc a unor presupuşi intelectuali. Însă în piesă apar răsturnări de situaţie, gafe care stârnesc râsul, lovituri de teatru, implicit o ratare neprevăzută a “Dineului cu proşti” la care Şerban Ionescu urma să se vadă cu prietenii săi.

Paradoxal este faptul că taman “prostul” din piesă, care se presupunea a fi personajul interpretat de Horaţiu Mălăele, îl va ajuta în final pe “falsul” intelectual, Pierre, în rezolvarea parţială a unei probleme, ce a stârnit pe parcursul spectacolului comicul mai multor situaţii. Aşa, în finalul spectacolului, autorul piesei ne serveşte, spre desert, o lecţie de viaţă tratată cu rafinament şi subtilitate franţuzească: cine este, de fapt, prostul?…

Fără artificii inutile şi fără a „forţa” mecanismele comediei, “Dineu cu proşti” reuşeşte să fie exact ceea ce şi-a dorit: o comedie la care se râde mult şi bine.

Publicul sucevean a savurat din plin reprezentaţia celor şapte actori, la final doamnele din trupa de teatru fiind premiate de câţiva spectatori cu flori, actorii fiind îndelung aplaudaţi.


Intră acum și în grupul de