Suceava se pregateste de „Let`s Do It, Romania!”, editia 2011. Vezi cand va avea loc cea mai mare actiune de ecologizare din tara (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Judeţul Suceava se va implica şi anul acesta în cel mai mare proiect de implicare socială din ţară, “Let`s Do It, Romania!”, Ziua de Curăţenie Naţională fiind aleasă pentru data de 24 septembrie 2011, au anunţat reprezentanţii proiectului, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Let’s Do It, Romania!”, iniţiat în 2010 la nivel naţional, îşi propune să mobilizeze şi în acest an cât mai mulţi români, pentru a curăţa mormanele de gunoi din arealele naturale ale ţării. Şi asta într-o singură zi!

În cadrul conferinţei care a avut loc marţi, la Instituţia Prefectului judeţului Suceava, Adrian Sfichi, coordonator de voluntari în cadrul ediţiei din 2010 a proiectului, a prezentat un raport potrivit căruia, anul trecut, au participat peste 200.000 de voluntari la acţiunea de colectare a gunoaielor din data de 25 septembrie, care a avut loc în toate cele 41 de judeţe ale ţării.

“S-au strâns atunci peste 55.000 de saci de deşeuri. În ceea ce priveşte organizarea, 5 autorităţi centrale şi peste 2.000 de autorităţi locale au fost implicate pe parcursul proiectului, împreună cu 1.289 organizatori la nivel naţional (60 organizatori naţionali, 21 coordonatori regionali, 84 organizatori judeţeni şi 1.145 organizatori locali). Au fost implicaţi peste 294 parteneri de logistică (salubrizare, valorificare şi depozitare), peste 350 companii şi peste 255 ONG-uri din ţară.

“Subliniez faptul că << Let’ s Do It Romania! >> este o mişcare internaţională, ţara care a realizat pentru prima dată acest proiect fiind Estonia, în 2008. De asemenea, comunitatea << Let’ s Do It World! >> este susţinută oficial de Parlamentul European. Amintesc faptul că << Let`s Do It, Romania! >> 2010 a fost conceput ca o pregătire pentru anul viitor când se va realiza acest << Let’ s Do It world! >> .

Prin acest proiect mobilizăm sute de oameni pentru o cauză comună în care credem, dezvoltăm un proiect care are ca efect în primul rând responsabilizarea oamenilor faţă de mediul în care trăiesc, realizăm procese eficiente de curăţare în afara oraşelor, educăm în spirit ecologic, aducem împreună oameni diferiţi, dar care au acelaşi interes – o Românie mai curată! – reciclăm deşeurile acolo unde este posibil, participăm activ la aplicarea legislaţiei de mediu şi contribuim la dezvoltarea durabilă a României”, a explicat Andra Samoilă, coordonator comunicare “Let`s Do It, Romania!” în judeţul Suceava.

Obiectivele “Let`s Do It, Romania!”

“Anul acesta, << Let`s Do It, Romania! >> are ca obiectiv recordul stabilit anul trecut şi să mobilizeze 500.000 de voluntari în ziua de 24 septembrie. La nivel local, anul trecut, au fost implicaţi 2.000 de voluntari, iar pentru anul 2011 sperăm să dublăm numărul celor care doresc să se implice în curăţenie efectuată la nivelul municipiului Suceava. Ne dorim de asemenea o cartare mai eficientă, un număr mai mare de oameni implicaţi în organizare, parteneriate numeroase, training-uri şi caravane educative”, a mai menţionat Andra Samoilă.

Prezentă la discuţiile din cadrul conferinţei, subprefectul Angela Zarojanu a declarat că “este momentul să facem mai multe în ceea ce priveşte protejarea mediului. Sper ca acţiunea din acest an să fie de mai mare amploare anul acesta, pentru că la acţiunea << Let`s Do It, Romania! >> de anul trecut ne-a defavorizat vremea, însă sperăm ca anul acesta să atragem cât mai mulţi voluntari, persoane de toate vârstele, să nu ne bazăm numai pe cei tineri care întotdeauna fac primul pas, ci să ne bazăm şi pe adulţi, pentru că ei au misiunea de a transmite un mediu curat şi sănătos pentru generaţiile următoare”.

La ediţia “Let`s Do It, Romania!” 2010 au fost făcute sponsorizări în valoare de 300.000 euro, din care: 57.000 euro sponsorizări cash, sponsorizări în produse – 255.000 saci, 70.500 mănuşi, 29.000 măşti, 1.000 gel dezinfectant, 100.000 flyere, 21.500 afişe, 260.000 markere saci etc. „Au fost 6.453 de mormane de gunoi, 43% din construcţii, 22% plastic, 20% nereciclabile”, a mai precizat Adrian Sfichi.

La nivelul judeţlui Suceava, coordonator de activităţ „Let’s Do It, Romania” este Clubul Eco-montan “Origini Verzi” Suceava, organizaţie care în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Direcţia Silvică Suceava şi Inspectoratul de Jandarmi Suceava îşi propune să mobilizeze cetăţenii pentru curăţarea judeţului de deşeuri.


Intră acum și în grupul de