Muzeul Național al Bucovinei anunță vernisajul expoziției „Artă Tribală Africană”


Intră acum și în grupul de

Muzeul Național al Bucovinei anunță că organizează sâmbătă, 13 iulie 2024, ora 11:00, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziției „Artă tribală africană”. Expoziția va include 199 de obiecte remarcabile din Dacians African Collection, deținută de colecționarii Mirella Popescu și Octavian Vasilescu din București.

La vernisaj vor fi prezente personalități din domeniul artei africane, precum doamna Marija Miloš, senior curator, și doamna Aleksandra Gačić, curator de la Muzeul de Artă Africană din Belgrad, Serbia. Expoziția va fi prezentată de doamna curator Aleksandra Gačić.

Obiectele expuse includ măști, săbii, topoare, sceptre, perechi de „ere ibeji”, fetișuri, relicvare, instrumente muzicale, scaune și alte obiecte ceremoniale, toate fiind sculptate în lemn și ornate cu mărgele, scoici și ornamente metalice. În cazul statuilor, ornamentele includ adesea pene (în cazul relicvarelor Fang și fetișurilor).

Printre piesele de rezistență ale expoziției se numără fetișurile rare aparținând triburilor Bakongo și Songe, cunoscute sub numele de nkisi. Acestea sunt utilizate de vraci și vrăjitori pentru prezicerea sau alungarea bolilor, războaielor și secetelor. Expoziția prezintă un nkisi de 85 cm (dimensiune întâlnită la doar 5% dintre nkisi) și unul de 1 metru, aparținând tribului Songhe. De asemenea, vizitatorii vor putea admira un servitor cu calabash, un vas ceremonial de la tribul Bamileke, având o înălțime de 1,30 metri.

Expoziția include și o lukasa de la tribul Luba, un precursor al tabletelor moderne care conțin informații. Fiecare lukasa este unică și reprezintă o parte din istoria tribului respectiv.

Obiectele expuse provin din diverse țări africane, inclusiv Africa de Sud, Angola, Benin, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeș, Republica Democrată Congo, Gabon, Ghana, Guineea Ecuatorială, Mali, Tanzania și Nigeria.

Expoziția „Artă tribală africană” va fi deschisă publicului în perioada 13 iulie – 31 august 2024.


Intră acum și în grupul de