Festivalul de Arta Medievala “Stefan cel Mare” Suceava, editia 2011, o reusita. Vezi aici cati vizitatori a adunat amplul eveniment (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală “Ştefan cel Mare”, care s-a desfăşurat în perioada 11-14 august, la Cetatea de Scaun a Sucevei, s-a bucurat de 13.801 de vizitatori, a declarat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

„O ediţie care, din punctul nostru de vedere, a fost mai bună decât celelalte datorită experienţei pe care am căpătat-o de la ediţie la ediţie. S-a înmulţit numărul de trupe, publicul a fost, anul acesta, mai generos decât cel din 2006 încoace. Vorbim practic de 13.801 vizitatori cu bilet în Cetatea Sucevei, pe parcursul a trei zile şi jumătate, un public foarte civilizat, apreciat ca atare şi de către participanţi, un public interesat, care sper că a << gustat >> din ceea ce noi am pregătit în Cetatea Sucevei. Dumnezeu ne-a ajutat, vremea a ţinut cu noi, prin urmare au fost întrunite mai multe condiţii decât la ediţiile precedente. Au fost şi defecţiuni de organizare, mă refer mai ales la toalete şi la un potenţial stand cu apă, sucuri. Vom încerca să corectăm aceste defecţiuni la următoarea ediţie. Încet-încet, vom perfecţiona organizarea, însă per ansamblu, noi suntem mulţumiţi, în sensul în care am văzut şi lumea satisfăcută. Pentru municipiul Suceava, cred că este, de departe, cel mai mare şi mai important eveniment pentru sezonul de vară”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Emil Ursu.

Având în vedere că autorităţile locale doresc o permanentizare a Festivalului de Artă Medievală la Suceava, după terminarea lucrărilor de restaurare de la Cetatea de Scaun, Emil Ursu a explicat că, în acest moment, este destul de dificil, dacă nu chiar imposibil, să se organizeze ceva permanent în cetate, cu atât mai mult cu cât în Moldova încă nu există o asociaţie care să se ocupe efectiv de organizarea Festivalului Medieval.

„Sigur, după restaurarea Cetăţii de Scaun vom putea discuta altfel, apropo de spaţiu şi de utilităţi – curent electric, apă, canalizare, şi de ce nu, se vor putea permanentiza anumite lucruri – tunuri, un grup de tineri îmbrăcaţi medieval care să facă fotografii cu vizitatorii, să ofere mici scenete etc. Însă, în acelaşi timp, trebuie menţionat faptul că după restaurare, cetatea va beneficia de un spectacol de sunet şi lumină care va putea fi vizionat în fiecare seară. Rămâne de văzut care din variante va fi abordată”, a explicat directorul Muzeului Bucovinei.

Potrivit acestuia, ca perspectivă pentru ediţia de anul viitor a Festivalului de Artă Medievală, Emil Ursu propune vizitatorilor întocmirea unui abonament valabil pe toată perioada celor trei zile de festival, în condiţiile în care la ediţia din acest an, intrarea în cetate s-a făcut contra sumei de 6 lei pentru adulţi, respectiv 2 lei pentru copii.

„Practic, cuantumul biletelor nu este stabilit de noi, ci este stabilit de ordonatorul principal de credite. Vom propune ideea întocmirii unor astfel de abonamente, iar dacă va fi aprobată, la ediţia din 2012 o vom pune în practică”, a completat Ursu.


Intră acum și în grupul de