„Planul Districtului Bucovina in 72 sectiuni” va fi lansat la Muzeul de Istorie din Suceava


Intră acum și în grupul de

Muzeul de Istorie din Suceava va găzdui vineri, 10 februarie 2012, de la ora 11.00, un dublu eveniment cultural. Este vorba despre lansarea mapei bilingve (germană/română) intitulată „Planul Districtului Bucovina în 72 secţiuni, întocmit după ridicări geometrice în anii 1773, 1774 şi 1775 de Departamentul Cezaro-Crăiesc al Statului Major General” şi vernisarea unei expoziţii cu materiale originale din această mapă, informează într-un comunicat de presă, Loredana Bortă, responsabil PR în cadrul instituţiiei sucevene.

Potrivit acesteia, lucrarea, care a apărut la sfârşitul anului trecut în seria „Restituiri” a Editurii „Karl A. Romstorfer” a Muzeului Bucovinei, este realizată de Ioan Iosep, Constantin-Emil Ursu şi Simona Palagheanu şi un colectiv de referenţi alcătuit din academicianul Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Alexandru Ungureanu, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, prof. univ. dr. Adrian Grozavu şi cercetătorul ştiinţific dr. Mihai Ştefan Ceauşu.

„Planul este o << radiografie >> cartografică (cu hărţi reproduse la scara numerică 1:28.800) a peisajului Bucovinei de la începutul epocii moderne. Lucrarea are o foaie de titlu realizată în manieră medievală. Planul (harta schematică a Bucovinei cu indicarea provinciilor vecine – Galiţia, Maramureşul, Transilvania şi Moldova) face parte din categoria hărţilor iosefine (reprezentări cartografice austriece din timpul lui Iosif I şi reproduce planşa policromă, executată manual cu 230 de ani în urmă, hartă care, la vremea aceea, avea o utilitate practică – administrativă, economică, militară şi demografică”, se arată în document.

Precizăm că mapa este deja la vânzare, la standul amenajat la parterul Muzeului de Istorie din Suceava, la preţul de 150 lei.


Intră acum și în grupul de