„Sarbatoarea cosurilor pascale”, la Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

Esplanada din faţa Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina situat în Gura Humorului va găzdui luni, 16 aprilie 2012, începând cu ora 13.00, cea de-a IV-a ediţie a Săbătorii coşurilor pascale, informează într-un comunicat de presă, Elvira Romaniuc, directorul instituţiei muzeale.

Potrivit acesteia, „Sărbătoarea coşurilor pascale” este un eveniment organizat de Primăria Oraşului Gura Humorului în colaborare cu Parohiile bisericilor ortodoxe şi a Parohiei romano-catolice din oraşul Gura Humorului.

În acest an, lor li s-a alăturat Asociaţia „Produs în Bucovina”, care întruneşte o bună parte din producătorii de alimente din judeţul Suceava. Asociaţia va premia o parte din cele 50 de coşuri, întrucât membrii ei se simt legaţi de bucătăria tradiţională bucovineană pe care o consideră un model pentru ei.

„În efortul de a oferi clienţilor din judeţ şi din afară bucate autentice – preparate din carne şi lapte, pâine, cozonaci, miere, băuturi etc. – Asociaţia << Produs în Bucovina >> doreşte să sprijine recursul la gospodăria tradiţională. << Sărbătoarea coşurilor pascale >> este o manifestare ce are ca scop stimularea persoanelor care păstrează tradiţia pascală autentică din Bucovina, precum şi promovarea locuitorilor din staţiunea turistică Gura Humorului. În caz de vreme nefavorabilă, întreaga manifestare se va ţine în localul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina”, se arată în document.

În ceea ce priveşte condiţiile de participare, Elvira Romaniuc precizează că „participanţii la manifestare trebuie să fie îmbrăcaţi în costumul tradiţional bucovinean, fiecare participant va avea un coş pascal, pregătit tradiţional, aşa cum se obişnuieşte a fi dus la sfinţire în dimineaţa Duminicii Pascale”. “Produsele din coşul pascal trebuie să fie pregătite doar în propria gospodărie. În mod excepţional, Asociaţia << Produs în Bucovina >> va beneficia de standuri proprii pentru produsele specifice acestei Asociaţii. Nu se percepe taxă de participare. Fiecare participant va fi recompensat cu diplomă de participare şi suma de 100 lei”, arată în comunicatul de presă, directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina.


Intră acum și în grupul de