La Casa Prieteniei din Suceava, va fi proiectat filmul „Corul”


Intră acum și în grupul de

Biroul Francez din cadrul Casei Prieteniei situată în centrul municipiului Suceava, în parteneriat cu Institutul Regional Francez din Iași și Departamentul de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării (Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava) organizează proiecția filmului „Les Choristes” (Corul), joi, 17 mai 2012, de la ora 18:00, în cadrul Serilor de Film Francez de la Casa Prieteniei.

„Filmul Les Choristes, regizat de Christophe Barratier și nominalizat la două premii Oscar şi la Globurile de Aur, debutează cu dirijorul de orchestră, Pierre Morhange, care este anunțat de moartea mamei sale. După ceremonia înmormântării, el primește o vizită neașteptată de la unul din vechii săi colegi, Pepinot, pe care nu l-a vazut timp de circa 50 de ani. Acesta a adus jurnalul supraveghetorului lor, Clement Mathieu. În 1949, Clement Mathieu este profesor de muzică șomer. El acceptă slujba de supraveghetor într-un internat, << Le fond de l’Etang >> , unde învață băieții dificili. Rachin, severul director al internatului, face ordine în instituție cu motto-ul << Acțiune – reacție >> , ceea ce înseamnă pedeapsa gravă a unui elev în cazul unei, chiar și mici, încălcări de reguli.

Mathieu, însă înțelege că băieții au nevoie de ceva libertate. Una din ideile de obținere a acestui scop, a fost crearea unui cor. El cere autorizația directorului și primește o unică șansă. Profesorul de muzică încearcă prin acest mod să distragă atenția băieților de la pozne, dându-le scopul de a fi ordonați. Clement găsește printre elevi niște voci impecabile, una evidențiindu-se mult, cea a lui Morhange, un băiat năzbâtios, lăsat de tată, a cărei mamă lucrează la o cafenea pentru a se putea cât de cât întreține. Mathieu simte ceva special pentru această doamnă și îl susține pe Morhange în toate. Școala se simte apoi în pericol, dar a cui este vina veți afla după vizionare, joi, 17 mai, ora 18:00, la Casa Prieteniei (etaj I). Intrarea este liberă”, transmit organizatorii evenimentului.


Intră acum și în grupul de