„In memoriam Dimitrie Onciul”. Detalii aici


Intră acum și în grupul de

Dimitrie OnciulArhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Suceava, în colaborare cu Şcoala Gimnazială ”Dimitrie Onciul” din Straja, organizează miercuri, 20 martie 2013, de la ora 10:00, vernisajul  expoziţiei comemorative – „IN MEMORIAM DIMITRIE ONCIUL”, prilejuită de împlinirea a 90 de ani de la moartea istoricului Dimitrie Onciul (26.10.1856 – 20.03.1923), informează într-un comunicat de presă, reprezentanţii instituţiei sucevene.

Potrivit sursei citate, în cadrul expoziţiei vor fi expuse imagini şi documente din patrimoniul arhivistic existent la Arhivele Naţionale ale României şi la Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale: actele de stare civilă ale familiei ONCIUL şi mărturii privind principalele coordonate ale activităţii lui Dimitrie Onciul în calitate de director general al Arhivelor Statului în perioada 1900-1923 – îmbogăţirea patrimoniului Arhivelor Statului, munca de inventariere a materialului arhivistic, lucrările de  refacere a clădirii Arhivelor Statului – ansamblul Mihai Vodă, iniţiativele legate de înfiinţarea arhivelor în Bucovina, Basarabia, Transilvania şi recuperarea documentelor istorice prin aplicarea prevederilor din tratativele de la Saint Germaine şi Trianon din 1919-1920, precum şi adoptarea unei noi legi a arhivelor menită să statueze locul şi rolul acestora în ansamblul societăţii româneşti.

Istoric, profesor, academician şi director al Arhivelor Statului DIMITRIE ONCIUL a adus o contribuţie remarcabilă la  dezvoltarea instituţiei Arhivelor Statului, dublată de o activitate ştiinţifică remarcabilă. În semn de recunoaştere a meritelor sale, în anul 1905 a fost ales membru titular al Academiei Române, iar în 1920 a devenit preşedintele celui mai prestigios for ştiinţific al ţării. De asemenea, Dimitrie Onciul a fost ales preşedintele Comisiei Monumentelor Istorice şi a Comisiei Consultative de Heraldică, precum şi decanul Facultăţii de litere şi filozofie a Universităţii Bucureşti.

„Prin această expoziţie, organizatorii şi-au propus să aducă un necesar omagiu pe care îl datorăm ilustrului nostru  înaintaş  la împlinirea a 90 de ani de la trecerea sa în nefiinţă.

Expoziţia este inclusă în programul manifestărilor organizate de Primăria comunei Straja, Şcoala Gimnazială << Dimitrie Onciul >> şi Societatea pentru Cultură şi Literatură Română din Bucovina – filiala Straja”, se arată în comunicatul de presă.

 


Intră acum și în grupul de