Sarbatoarea Sfantului Voievod Stefan cel Mare a adunat la Putna cateva mii de pelerini


Intră acum și în grupul de

manastirea putna 1

Câteva mii de persoane au participat, marţi, la Sf. Liturghie prilejuită de sărbătoarea Sf. Voievod Ştefan cel Mare, oficiată de IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi PS Loghin, Episcop de Hânceni, împreună cu un sobor de preoţi.

Între cei care au asistat la slujba religioasă s-au aflat români din Ucraina, din Republica Moldova, dar şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, şi alte oficialităţi locale.

IPS Teodosie Tomitanul a evocat viaţa lui Ştefan cel Mare în special vitejia, credinţa şi diplomaţia acestuia. Înaltul ierarh a spus că Ştefan cel Mare şi-a iubit poporul, asemenea lui Moise şi a subliniat că voievodul s-a luptat pentru credinţă şi neam, iar Putna, locul de veşnică odihnă, este un adevărat sanctuar.

În cuvântul său, IPS Pimen a mulţumit miilor de credincioşi prezenţi la Sf. Liturghie, pentru că au sprijinit după puterile lor biserica pentru păstrarea monumentelor istorice, dar şi pentru acţiunile sociale pe care le face. Înaltul ierah a explicat că a solicitat retrocedarea Fondului bisericesc ortodox al Bucovinei pentru ca aceste acţiuni să fie susţinute din fondurile obţinute prin administrarea pădurii.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a spus că acum „pădurea este jecmănită” şi că a dat numeroase dovezi în acest sens, subliniind că biserica a arătat că acţionează mai bine decât statul. „Facem mai bine şi mai repede”, a spus IPS Pimen, care a reamintit că a construit pentru sinistraţii afectaţi de inundaţii un număr de 200 de case, mai multe decât Guvernul şi că locuinţele construite de biserică au fost date în folosinţă după trei luni, în timp ce, cele făcute de Guvern, după un an. „Nu am fost înţeles. Nădăjduiesc că voi fi înţeles”, a spus Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

După încheierea slujbei religioase, a fost organizată o paradă militară, iar autorităţi judeţene şi locale, dar şi mai multe asociaţii au depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare din biserica mănăstirii Putna.


Intră acum și în grupul de