Conferinta Asociatiei de Literatura Generala si Comparata, la USV

afis conferinta 5Colocviul naţional al ALGCR (Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România) se va desfăşura în acest an – cu susţinerea Centrului Cultural Bucovina – la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, în perioada 16-17 iulie, după ce în anii anteriori s-a desfăşurat în spaţii academice din Alba Iulia, Braşov, Iaşi, Constanţa, informează într-un comunicat de presă, prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector pentru imaginea universităţii.

Potrivit sursei citate, tema propusă pentru dezbateri este Istoria literară în schimbare, astfel reluându-se problematica de la colocviul din 2009, de la Alba Iulia (Mai are un viitor istoria literaturii?), cu scopul de a identifica soluţii de sincronizare şi de modernizare a instrumentelor de analiză şi a perspectivelor asupra istoriei literaturii. Dintre sugestiile multiple propuse de preşedintele ALGCR, prof. univ. dr. Mircea Martin (Universitatea Bucureşti), reţinem drept extrem de incitante întrebări precum: Mai e actuală o istorie a literaturii axată pe genurile tradiţionale?, Cum ne raportăm la o istorie transnaţională (sau globală) a literaturii? Cum se modifică sensul unor concepte în timp? sau O istorie culturală a literaturii sau/şi o istorie literară a culturii? Sînt doar o parte din temele de dezbatere şi din subiectele comunicărilor care vor fi prezentate de cîţiva dintre criticii şi istoricii literari de marcă din literatura contemporană, universitari de la cele mai importante instituţii de învăţămînt superior din România.

„Publicate în volum, comunicările prezentate şi dezbaterile care vor avea loc vor constitui un punct de reper în istoria cercetărilor din domeniul literaturii. Cei peste 40 de participanţi care şi-au anunţat participarea – comparatişti, teoreticieni, critici şi istorici literari, din ţară sau din străinătate, sunt numele de referinţă care dau azi identitate şi substanţă cercetării literare”, se arată în document.