Sarbatoarea Roadelor incheie Zilele Culturii Polone


Intră acum și în grupul de

Ultima zi din cadrul Zilelor Culturii Polone va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor, manifestare ce va avea loc, sâmbătă, în localitatea suceveană Solonețu Nou.

Uniunea Polonezilor din România organizează din anul 2006 Sărbătoarea Roadelor la nivel național, în cadrul Zilelor Culturii Polone, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi. Fiecare din localităţile în care trăiesc polonezi prezintă standuri cu roade caracteristice, dulciuri şi mâncăruri.

Sărbătoarea Roadelor începe cu Sf. Liturghie solemnă cu sfințirea pâinilor și cununilor precum și cu depunerea de daruri, urmează prezentarea standurilor, spectacolul folcloric și picnicul.

Sărbătoarea Roadelor de anul acesta va fi onorată de spectacolul Ansamblului de Cântece și Dansuri, „Resovia Saltans” din Rzeszów, urmat de evoluţiile ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou. Pe lângă standurile polonezilor, românilor, ucrainenilor, germanilor vor fi prezentate și standurile regiunilor Podkarpacie și Małopolska. Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România și vecinii ei și chiar Polonia însăși.

Această sărbătoare provine din tradiția slavă şi este legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp precum și pentru roadele culese. În mod tradițional, cândva era sărbătorită în prima zi de toamnă, în prezent, în Polonia Sărbătoarea Roadelor desfăşurându-se într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului. Actuala sărbătoare a Roadelor este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii Solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri. Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.


Intră acum și în grupul de