Expozitia “Cultura si civilizatie evreiasca in zona Moldovei”, la Muzeul de Stiintele Naturii


Intră acum și în grupul de

afis_evrei 2013 400Muzeul Bucovinei Suceava în colaborare cu Muzeul de Istorie din Roman – Complexul Judeţean Neamţ, Comunitatea Evreiască din Suceava, Arhivele Naţionale Suceava, organizează expoziţia temporară Cultură şi civilizaţie evreiască în zona Moldovei, informează organizatorii evenimentului.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 9 octombrie 2013, la ora 12.00, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava.

Vor fi expuse documente, obiecte de cult, fotografii, cărţi ebraice – unele  rare – reprezentative pentru ilustrarea prezenţei şi contribuţiei evreilor atât pe teritoriul Bucovinei, cât şi pe cel al oraşului Roman; printre ele fotografia şi cartea dedicată Vioricăi Agarici, distinsă post-mortem cu titlul şi diploma de „Drepţi între popoare”, al cărei destin se va confunda la un moment dat cu cel al oraşului Roman, salvând în iulie 1941 mii de evrei, deportaţi ai pogromului de la Iaşi „cu trenurile morţii” spre lagărul de la Călăraşi (Ialomiţa).

Dedicată Zilei Holocaustului din România, expoziţia este deschisă începând cu data de 9 octombrie, zi ce marchează începutul deportărilor forţate, a evreilor din Bucovina de Sud în Transnistria. Prin declararea zilei de 9 octombrie drept zi a Holocaustului, statul nostru a recunoscut faptul că evreii din România nu au fost scutiţi de experienţa tragică prin care au trecut evreii din ţările aflate în zona de influenţă a Axei.


Intră acum și în grupul de