Expozitia „COPAC – VIATA – TANDRETE”, semnata de Niculai Morosan, la Shopping City Suceava

Niculai MorosanCity Gallery din incinta Shopping City Suceava va găzdui în perioada 6-31 decembrie 2013, expoziţia „COPAC – VIAŢĂ – TANDREŢE„, aparţinând artistului Niculai Moroşan, informează într-un comunicat de presă, reprezentanţii complexului comercial.

Potrivit sursei citate, expoziţia „COPAC – VIAŢĂ – TANDREŢE”, având ca temă principală femeia şi copacul, cuprinde lucrări de grafică şi pictură realizate în diferite tehnici: ulei şi acril pe pânză, pastel gras şi tuş pe carton.

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 6 decembrie 2013, de la ora 17:00.

Evenimentul va fi prezentat de către criticul de artă prof. univ. dr. Petru Bejan.

„Tema copacul şi femeia mă << provoacă >> de mai mult timp, de aceea şi lucrările sunt diferite ca stil de abordare, lucrările care vor fi expuse fiind realizate în perioade diferite. De la început nu m-am gândit la simbolistică şi nici la legătura dintre copac şi femeie, pur şi simplu am simţit nevoia de a << lega >> cele două teme. Copacul este pentru mine şi linie şi pată de culoare, indiferent de tehnica de lucru. În lucrări, copacul apare fie individual, unde este personalizat prin linie şi structură specifică, fie apare ca aparţinând unei mulţimi (pădurea) care reprezintă o anumită stare, o anumită atmosferă sau trăire sufletească. Femeia, nudul în special, nu este personalizat pentru că am urmărit femeia ca frumuseţe a corpului şi nu portret. Corpul feminin sugerat ca volum sau nu, capătă valoare estetică prin suprafeţe liniştite, simple ori prin zone vibrate puternic cu textură specifică. Culoarea folosită, în tenta plată, decorativă sau picturală, sugerează prin diversitatea gamelor utilizate diferite stări emoţionale. De multe ori personajul feminin împrumută din elementele vegetale care ajută personajul să treacă într-o lume imaginară. Despre desenele în tuş, ele sunt realizate << a la prima >> şi am simţit nevoia unui suport colorat”, a declarat artistul plastic Niculai Moroşan.

Expoziţia  reprezintă o parte din schiţele după natură sau imaginaţie, idei desenate pe suprafaţa de hârtie, multe dintre ele urmând a fi transpuse în lucrări pentru o viitoare expoziţie a artistului plastic Niculai Morosanu.

Niculai Moroşan este membru al Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din România şi profesor de design la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu“ din Suceava. Până în prezent, artistul a participat la zeci de expoziţii de arte plastice si pictură în toată ţara şi în străinătate. Niculai Moroşan a participat la toate manifestările artistice organizate de Filiala U.A.P. Suceava din 2004 până în prezent, precum şi la  numeroase expoziţii de grup în străinătate: Balatonfured – Ungaria 2008; Torino – Italia 2011; Spania, 2011, 2012, precum şi. De altfel, Niculai Moroşan a fost implicat în organizarea a numeroase tabere de creaţie în ultimii ani: Balatonfured – Ungaria, Santorini – Grecia, Balcic – Bulgaria. În 2006, a vernisat prima expoziţie de design cu elevii săi, la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Suceava şi a continuat cu expoziţiile pentru absolvenţii clasei de design, inclusiv anul acesta împreună cu alte clase de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava.