Rosia Montana la ceas aniversar. Sucevenii vor marca acest moment “La Talcioc Cultural”!

Cu ocazia aniversării a 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roșiei Montane, Campania Salvați Roșia Montană invită bucovinenii/sucevenii, în data de 6 februarie 2014, la Ziua Roșiei Montane, informează într-un comunicat de presă, organizatorii manifestării.

Potrivit sursei citate, evenimentul va avea loc la Talcioc Cultural Suceava, str. 1 Mai, în data de 6 februarie 2014, de la ora 18:00.

Aflată la cea de-a patra ediție, Ziua Roșiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural și natural excepțional pe care Roșia Montană îl adăpostește și pentru a accentua necesitatea conservării și punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ziua Roşiei Montane în Suceava propune publicului un program constând în proiecție de filme documentare ”Patrimoniul Roșiei Montane” și ”Roșia Montană – Noul Eldorado”, expoziții fotografice reflectând patrimoniul cultural, prelegeri, dezbateri cu privire la acestă problemă de importanță naţională.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman Internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

În document se mai arată că, ziua Roşiei Montane va fi marcată în peste 30 de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta şi programul tuturor oraşelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro