Expozitia „Afisul polonez”, la Centrul pentru Sustinerea Traditiilor Bucovinene


Intră acum și în grupul de

afis_afisul polonezCentrul pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene, Muzeul Bucovinei, Institutul Polonez din Bucureşti, Uniunea Polonezilor din România şi Dom’ Polski Suceava organizează vineri, 21 martie 2014, de la ora 12.00, vernisajul expoziţiei „Afişul Polonez”, informează într-un comunicat de presă, organizatorii evenimentului.

Potrivit sursei citate, Institutul Polonez din Bucureşti a iniţiat o expoziţie de afiş polonez care va fi prezentată în mai multe oraşe din România.

Expoziţia cuprinde 135 de afişe semnate de trei graficieni de excepţie, reprezentanţi ai generaţiei tinere şi de mijloc ai „şcolii afişului polonez” – Tomasz Boguslawski, Ryszard Kajzer şi Sebastian Kubica.

Expoziţia va fi prezentată pe parcursul anului şi la Suceava (cu o selecţie de 80 de lucrări), Galaţi, Sibiu şi Oradea.

În document se arată că, cei trei graficieni sunt considerați unii dintre cei mai buni autori de afișe din Polonia de astăzi. Au participat la expoziții individuale și colective în întreaga lume, sunt laureați ai mai multor premii și distincții la concursuri din Polonia și internaționale. Se implică, de asemenea, în activitatea pedagogică, fapt ce garantează păstrarea continuității nivelului artistic înalt în grafica afișului din Polonia.

De la sfârșitul anilor 1950, Polonia s-a făcut remarcată pe tot globul pentru arta afișului, care a devenit aproape o specialitate națională datorită graficienilor extrem de talentați precum Henryk Tomaszewski, Józef Mroszczak, Jan Młodożeniec, Waldemar Świerzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz și mulți, mulți alții. Mulți ani la rând, niciun film, concert, festival, spectacol de teatru sau de operă ori eveniment public nu era prezentat fără să fie însoțit de un afiș artistic. În anul 1966, în Polonia s-a ținut Prima Bienală Internațională de Grafica Afișului, care a fost pentru mult timp cel mai prestigios eveniment de acest gen din întreaga lume, iar în anul 1968 s-a deschis în Varșovia primul Muzeu al Afișului. Datorită noilor generații de artiști, arta afișului rămâne înfloritoare în această țară, fiind, așa cum a fost de altfel dintotdeauna, un comentariu și o interpretare artistică a societății.

Expoziţia „Afişul polonez” va fi găzduită de Centrul pentru Sustinerea Tradiţiilor Bucovinene.

 


Intră acum și în grupul de