Pregatirile pentru Festivalul de Arta Medievala „Stefan cel Mare” sunt in toi. Afla ce au pregatit organizatorii pentru editia din acest an.


Intră acum și în grupul de

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului, Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, se va desfășura în perioada 14-17 august și va aduce o serie de elemente de noutate față de edițiile precedente.

Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, a declarant pentru NewsBucovina că cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” ce va avea loc la Cetatea de Scaun a Sucevei va avea un program variat, pentru toate categoriile de vârstă. Cei mici vor putea lua parte la un concurs „Descoperiți comoara”, iar cei mari vor fi invitați la „Noaptea supravieţuitorilor în Cetate” unde premiul cel mare va fi o replică după sabia domnitorului Ștefan cel Mare.

Emil Ursu

Organizatorii marelui eveniment au anunțat revenirea în Cetatea de Scaun a Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani, a Toboșarului Cetății Sighișoara, dar și a Ordinului Cavalerilor Lup de la Târgu Mureș.

Manifestările dedicate acestui festival vor începe în seara zilei de joi, 14 august, cu un concert susținut la Muzeul Satului Bucovinean de îndrăgita trupă Hara de la ora 20:00, iar în paralel, de la ora 20:30 în municipiul reședință de județ va avea loc parada participanților. La fel ca și în ceilalți ani, parada cavalerilor cu făclii se va desfășura pe traseul Obcini – George Enescu – Primărie – Bulevardul Ana Ipătescu – Cetatea de Scaun. Emil Ursu a declarat că această paradă a participanților reprezintă cel mai bun element de promovare, fiind cea mai lungă paradă a unui festival medieval din România.

În programul festivalului organizatorii au inclus trupe de teatru, școli de dans medieval, școli de tir cu arcul, școli de lupte, destinate în special copiilor. Pe lângă acestea, vizitatorii cetății se vor bucura de turniruri ecvestre, spectacole pirotehnice, ecvestre, turnir cu cai și salbe de tun. De asemenea, în interiorul cetății, două încăperi vor fi destinate Cancelariei Domnești și Horoscopului Medieval. Un alt element de noutate adus în acest an de Festivalul Medieval este reprezentat de un spectacol pirotehnic cu lasere.

medieval

În zilele de vineri și sâmbătă, 15 și 16 august, în incinta Muzeul Satului Bucovinean vor concerta trupele Odyssey și Truverii, iar duminică, pe 17 august, în ultima zi de festival vor putea fi ascultați cei de la Trei Parale.

Pe toată durata desfășurării evenimentului, diverse personaje vor anima orașul, în Obcini, George Enescu, Centru și Burdujeni vor fi statui vii care vor promova festivalul și îi vor îmbia pe trecători să ia parte la activitățile propuse de Muzeul Bucovinei, Primăria Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava. În total vor fi 16 trupe aduse la Suceava pentru acest festival, plus două formații de muzică, a mai transmis Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.

Primăria Suceava va aloca o finanţare de 150.000 de lei pentru ediţia  din acest an a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”. Primarul Ion Lungu a declarat că 100.000 de lei vor proveni din bugetul local, iar 50.000 de lei vor fi alocaţi în baza proiectului „Perlele medievale Hotin-Soroca-Suceava”.

Accesul se va realiza pe baza biletelor de intrare, costul acestora fiind de 2 lei pentru copii, elevi și studenți și 7 lei pentru adulți.


Intră acum și în grupul de