Povestea impresionanta a inghetatei TopIce, medaliata cu argint la Paris. Cum au reusit patru studente de la USV sa revolutioneze industria dulciurilor cu o inghetata pentru diabetici


Intră acum și în grupul de

În curând și persoanele care suferă de diabet vor putea consuma înghețată, grație unei echipe de tinere studente de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava care a revoluționat industria dulciurilor. Înghețata TopIce creată de patru tinere cercetătoare a fost premiată la Paris cu medalia de argint în cadrul competiției internaționale Ecotrophelia, fiind apreciată de reprezentanți ai companiilor internaționale de top din industria alimentară.

echipa usv topice

NewsBucovina.ro vă prezintă în exclusivitate povestea impresionantă care stă în spatele succesului internațional al înghețatei TopIce cu aromă de cătină și topinambur, relatată de membrele echipei, Ionela Nechifor, Simona Iețcu, Ionica Coțovanu, Anca Mihaela Sidor și de coordonatoarea de proiect, conf.univ.ec.dr.ing. Adriana Dabija.

„Totul a început în anul 2012 când Ionela Nechifor, fiind studentă în ultimul an la programul de studii Ingineria Produselor Alimentare și-a ales tema pentru realizarea proiectului de diplomă, tehnologia de obținere a înghețatei. Din acel moment acest subiect a devenit o provocare continuă, căutări în literatură și în practica tehnologică a noi metode de obținere, materii prime, auxiliare inovatoare utilizate pe plan mondial la obținerea acestui produs”, a descris începuturile poveștii TopIce conf.univ.ec.dr.ing. Adriana Dabija.

În 2013, cunoștințele acumulate în timpul facultății au constituit pentru Ionela, dar și pentru alți studenți o oportunitate de afirmare. Astfel, împreună cu alte trei colege, studenta a participat cu produsul „Rossa ice-cream – înghețată cu măceșe și cătină” la faza locală a competiției Ecotrophelia, cu care a câștigat premiul II. Perseverând în cercetarea acestui domeniu al ingineriei alimentare, în 2014 au intrat din nou în concurs cu „Înghețata TOPI multivitamine”, ocupând locul II și dreptul de a reprezenta Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul USV, la faza națională a concursului Ecotrophelia de la Universitatea „Sapienția” din Miercurea Ciuc.

„La faza națională produsul „TopIce ice-cream –înghețată cu topinambur și cătină” a câștigat marele premiu, trofeul competiției Ecotrophelia și dreptul de a reprezenta România la faza internațională a competiției. Apoi a urmat ultima etapă, faza internațională, care a constat într-o pregătire intensă, realizată planificat și luând în studiu fiecare detaliu: de la realizarea finală a produsului, inclusiv ambalajul, pregătirea prezentării power point și a înghețatei în fața juriului, vestimentația echipei, detalii legate de transportul înghețatei, a materialelor necesare la prezentare și a echipei, identificarea sponsorilor”, a continuat descrierea poveștii TopIce Dabija.

Succesul a fost asigurat și de echipa de profesioniști care a înțeles importanța competiției: „A fost alături de noi o întreagă echipă de profesioniști care a înțeles importanța pregătirii corespunzătoare a studenților pentru a reprezenta cu cinste facultatea, universitatea, România, la această fază importantă a competiției. Ne-au fost alături colegi din facultate și universitate, conducerea universității, specialiști de la firme de profil, sponsori de suflet. Succesul echipei s-a datorat în mare parte și acestor oameni minunați pe care i-am simțit alături de noi și cărora le mulțumim din suflet”, a completat conf.univ.ec.dr.ing. Adriana Dabija.

Înghețata a fost transportată din Suceava la Paris cu ajutorul unei lăzi termoizolante cu gheață carbonică, la temperatura de -50 de grade Celsius, după care a fost transferată într-un congelator la -18 grade Celsius, așa cum prevede produsul, pentru a evita formarea cristalelor de gheață.

„Am intrat în competiție a IV-a echipă, în prima zi de concurs. Era o atmosferă tensionată, se tăiau emoțiile cu cuțitul în aer. Ne-am gândit mereu la ceea ce avem noi de realizat, la victorie și la cum va fi momentul nostru”, au povestit experiența din Franța, studentele.

inghetata TopIce USV

Reacții impresionante din partea juriului la intrarea în sala de concurs

Studentele s-au pregătit „ca la carte” pentru intrarea în concurs, au aranjat platourile de înghețată pe o masă gheridon cu trei nivele, la nivelul superior fiind aranjate cinci cupe de înghețată cu suc de cătină în ele și cu gheață carbonică care a dat un efect special de fum.

„Înainte să intrăm în concurs ne-am luat toate de mână, am spus <<Tatăl Nostru>> și am cântat imnul României. În momentul în care am intrat în sala de concurs, îmbrăcate foarte elegant, cu masa gheridon, cu efectul de fum, cu roll-up, cu pliante, cu afișe, chiar s-a auzit în sală un wow, ce frumos! Acestea ne-au dat și mai multă încredere în noi”, și-au amintit studentele de la USV.

Timp de zece minute a avut loc prezentarea produsului de către echipa TopIce, concomitent cu degustarea înghețatei de către jurați, după care a urmat o sesiune de 15 minute de întrebări din partea juriului referitoare la partea tehnologică, partea de design, compoziția chimică și nutrițională.

„Credem că am dat răspunsuri mai mult decât mulțumitoare, din moment ce rezultatele au fost cele așteptate de noi. Chiar și după ce am ieșit din sala de prezentare, unii membri ai juriului au venit după noi bătându-ne pe umăr și întinzând mâna să ne felicite, ceea ce ne-a surprins pentru că acest lucru nu s-a mai întâmplat în cazul altor echipe”, au declarat creatoarele TopIce.

topice

Cu ce este mai deosebită înghețata TopIce față de un alt produs similar de pe piață?

Așa cum au prezentat și juriului internațional, la Paris, studentele de la USV, înghețata TopIce este una revoluționară datorită compoziției, din cătină, topinambur, lapte din sâmburi de caise, fără a conține zahăr, conservanți sau E-uri.

„Înghețata TopIce cu topinambur și cătină este un desert lactat congelat, obținut printr-un procedeu special de congelare, în compoziția căruia intră doar ingrediente naturale: smântână, topinambur, cătină și lapte din sâmburi de caise, fără adaos de zahăr sau aditivi alimentari. Inițial obținut printr-un procedeu artizanal, prin încercări și îmbunătățiri repetate, în final a fost conceput un produs ce poate fi reprodus cu ușurință la scară industrială, de la microfabrici până la firme de mare capacitate de producție a înghețatei. Unicitatea la nivel mondial se datorează elementelor eco-inovative ale produsului finit: utilizarea ca materii prime a topinamburului, cătinei, precum și valorificarea sâmburilor de caise – produs secundar din industria conservelor”, a detaliat conf.univ.ec.dr.ing. Adriana Dabija.

Tinerele cercetătoare așteaptă brevetul de invenție al produsului și speră să înființeze o companie TopIce, iar în maxim un an sau chiar doi ani să poată vinde înghețata inovatoare.

„Mulțumim oamenilor care ne-au sprijinit și au crezut în produsul creat de noi, în înghețata TopIce. În primul rând, mulțumim conducerii USV, coordonatoarei noastre de proiect conf.univ.ec.dr.ing. Adriana Dabija, precum și altor cadre didactice care ne-au fost de ajutor în realizarea proiectului, și îi menționăm aici pe conf.dr.ing. Gabriela Constantinescu, lect.dr. Ovidiu Ghiuță și as.drd. Alice Roșu. De asemenea, aducem mulțumiri celorlalți profesori din cadrul Facultății de Inginerie Alimentară care ne-au încurajat, președintelui  Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, și sponsorilor noștri: Mairon Galați, Why Denis, Plevnei Residence Imobiliar București, Germa Impex Galați, La Dorna Lactate, Natanael, Topoloveni, Cristian Hansen, Easy Promo Web și Simply Mind Studio”, au mulțumit studentele câștigătoare la Paris.

topice argint

Desfășurat la Paris, în Franța, în perioada 19-20 octombrie, concursul eco-inovativ Ecotrophelia a reunit 16 echipe din Serbia, Belgia, Slovenia, Spania, Olanda, Italia, Danemarca, Croația, Anglia, Grecia, Franța, Islanda, Ungaria, Germania, Elveția, și România. Juriul format din 26 de specialiști de la firme de top din industria alimentară din lume a evaluat proiectele pe baza a zece criterii și a unei grile de 70 de puncte. TopIce a obținut trofeul de argint și un cec de 4.000 de euro, premii înmânate de reprezentanta firmei Nestlé din juriu.


Intră acum și în grupul de