ÎPS Pimen i-a binecuvântat cu Agheasmă Mare pe credincioși, la slujba de Bobotează


Intră acum și în grupul de

Câteva sute de credincioși au participat, miercuri, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

boboteaza (19)

 

Cel mai important moment al slujbei de Bobotează și totodată ultima parte a ceremonialului religios a avut loc în curtea Mănăstirii, unde ÎPS Pimen a sfințit apa și i-a binecuvântat pe credincioși.

Cu toate că gerul s-a simțit din plin, enoriașii s-au adunat în număr mare în jurul mesei de piatră, unde, an de an, se săvârşeşte Boboteaza.

Printre cei care au participat la slujba de Bobotează de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” s-a aflat și primarul Sucevei, Ion Lungu.

ion lungu (2)

La finalul ceremonialului de prefacere a apei în Agheasmă Mare, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, i-a binecuvântat și i-a stropit din belșug cu apa proaspăt sfințită pe enoriași.

Ulterior, aceștia s-au înghesuit în jurul cazanelor cu Agheasmă Mare pentru a umple recipiente, de la căni frumos împodibite cu beteală și tricolor, și până la pet-uri. Desigur, din interiorul acestora nu a lipsit busuiocul. Cei care au dorit să cumpere buchețele de busuioc au avut posibilitatea să achiziționeze de la vânzătorii ambulanți de la intrarea în mănăstire, la prețul de 2, respectiv 5 lei.

boboteaza (25)

Conform dogmelor bisericeşti, Agheasma de la Bobotează se ia pe nemâncate, înainte de anafură, până în data de 14 ianuarie inclusiv.

Despre Agheasma Mare se spune că are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o dublă epicleză (gr. epiklesis) care înseamnă invocarea, chemarea Duhului Sfânt „peste noi şi peste aceste daruri” (pâine şi vin), ca să devină „adevărat Trupul şi Sângele Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a spus ÎPS Pimen în timpul slujbei.

pimen (1)

În incinta mănăstirii ordinea a fost asigurată de jandarmi, care au dirijat mulțimea și i-au ajutat pe enoriași să ajungă la apa sfințită.

Ca la fiecare slujbă de Bobotează, Troparul Praznicului „În Iordan botezându-Te Tu Doamne …” a răsunat din curţile tuturor bisericilor din municipiul Suceava, acolo unde oamenii au luat parte, ca în fiecare an, la ceremonialul Slujbei de Bobotează. (Mihaela Tcaciuc)

 

 


Intră acum și în grupul de