Intră acum și în grupul de
Muzeul Bucovinei din Suceava îşi propune ca în 2016 să organizeze mai multe manifestări culturale în condiţiile redeschiderii Cetăţii de Scaun, dar şi a Muzeului de Istorie.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, a declarat, luni, pentru News Bucovina că printre realizările majore ale instituţiei în anul 2015 s-au numărat reabilitarea şi redeschiderea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi începerea procesului de restaurare şi modernizare a Muzeului de Istorie a Sucevei, dar şi finalizarea proiectului muzeotehnic.
“Anul 2015 a fost un an bun pentru instituţia noastră, aş putea spune chiar cu realizări importante: s-a redeschis Cetatea de Scaun a Sucevei, aş forţa poate spunând că este un proiect de care s-au ocupat sucevenii începând de la 1895. Suntem generaţia care a reuşit să vadă restaurată Cetatea de Scaun şi rezolvate problemele cu alunecările de teren din zona respectivă”, a precizat Ursu adăugând că rezolvarea problemei alunecărilor de teren la Cetatea de Scaun este cea mai importantă parte în cadrul acestui proiect.
El a menţionat că un alt proiect foarte important al Muzeului Bucovinei este cel legat de Muzeul de Istorie, care a intrat în anul 2014 în proces de restaurare, iar la sfârşitul anului 2015, lucrările erau aproape finalizate.
“Mai mult decât atât, s-a reuşit finalizarea proiectul muzeotehnic, practic e vorba de o nouă expoziţie permanentă, care sperăm să fie pe placul vizitatorilor”, a subliniat Ursu.
Referindu-se la manifestările culturale ale anului 2015, Ursu a spus că acestea s-au desfăşurat conform prevederilor, numărul lor a fost mai redus, în condiţiile în care Cetatea de Scaun a fost redeschisă în a doua jumătate a lunii august, iar Muzeul de Istorie din Suceava a fost închis pe tot parcursul anului 2015, fiind în proces de restaurare.
Directorul Muzeului Bucovinei a arătat că în anul 2015 s-a continuat seria expoziţiilor temporare cu diferite tematici, organizate de Muzeul Bucovinei în mediul rural, majoritatea fiind expoziţii foto-documentare, printre acestea numărându-se expoziţiile “Românii şi francezii în Primul Război Mondial”, “Bucovina în Primul Război Mondial”, dar şi expoziţia “Lumină şi culoare. Din Secretele maeştrilor”.
El a precizat că planul editorial al instituţiei s-a derulat şi în anul 2015 în cadrul programului de management intitulat “Publicaţiile Muzeului Bucovinei”, iar anul trecut, una dintre publicaţiile Muzeului Bucovinei, o lucrare a părintelui Gabriel Herea, publicată în anul 2013, a câştigat premiul Academiei Române.
“Asta demonstrează că publicaţiile Muzeului Bucovinei sunt de calitate şi sunt importante pentru comunitatea ştiinţifică naţională şi internaţională”, a spus Ursu.
Un alt proiect important al Muzeului Bucovinei l-a reprezentat Enciclopedia Complexului Cultural Pre Cucuteni- Cucuteni- Tripolie, o enciclopedie a acestei civilizaţii, care are 78 de autori din România, Republica Moldova, Ucraina, Rusia şi Germania.
“Este cel mai mare proiect de acest gen din Europa şi sperăm să se finalizeze bine şi partea a doua a proiectului în anul 2016, când este prevăzută traducerea în engleză a lucrărilor şi articolelor de sinteză din enciclopedie”, a spus Ursu.
El a arătat că enciclopedia este “o lucrare monumentală”, ilustrată, în cinci volume, fiecare volum însumând câte 500 de pagini, iar printre autorii enciclopediei se numără şi sucevenii specialişti în neolitic Ion Mareş, Emil Constantin Ursu, Bogdan Petru Niculică, Sorin Ignătescu şi Dumitru Boghian.
Directorul Muzeului Bucovinei din Suceava a mai spus că în anul 2015 s-a finalizat un proiect transfrontalier derulat de Muzeul Bucovinei din Suceava în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, cu Muzeul Etnografic din Bălţi şi cu Muzeul Obiceiurilor Populare şi Traiului din Cernăuţi.
Referindu-se la anul 2016, Ursu a precizat că, la începutul lunii septembrie, va fi deschisă la Cetatea de Scaun a Sucevei prima expoziţie permanentă de când acest monument este vizitabil.
Tot în 2016 va fi redeschis Muzeul de Istorie din Suceava, care va avea o expoziţie permanentă concentrată pe istoria locală şi zonală, cu mai multe spaţii pentru expoziţii temporare şi activităţi cu publicul, a spus Ursu.
El a arătat că în anul 2016 ar putea fi începută şi proiectarea în vederea reabilitării clădirii Muzeului de Istorie din Siret, obiectiv închis în prezent, dar şi proiectarea în vederea reabilitării reţelelor electrice, termice, apă-canal şi a infrastructurii la Muzeul Satului din Suceava, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava.
Ursu a subliniat că în acest an va continua planul editorial al instituţiei şi se preconizează că şi numărul manifestărilor culturale organizate de Muzeul Bucovinei din Suceava va creşte.
El a arătat că la Cetatea de Scaun a Sucevei vor fi organizate diverse activităţi care “să aibă priză” atât la publicul tânăr, cât şi la publicul larg, printre care organizarea, lunară, a unor concerte de muzică pop, în timp ce la Muzeul de Istorie din Suceava vor fi organizate recitaluri de muzică clasică, reprezentaţii de teatru pentru copii, dar şi conferinţe, mese rotunde în cadrul cărora personalităţi importante din diverse domenii de activitate să susţină prelegeri publice.
Totodată, în 2016, vor continua parteneriatele de colaborare cu Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu Muzeul Naţional de Istorie Moldova din Chişinău, cu Institutul de Arheologie din Kiev, cu Institutul de Arheologie Iaşi, cu Institutul de Arheologie din Bucureşti, dar şi cu Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, a mai spus directorul Muzeului Bucovinei din Suceava. (Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de