Cezar Grozavu (BRCT): Una dintre consultările cetățenești privind viitorul Uniunii Europene ar urma să se organizeze la Suceava


Intră acum și în grupul de

Directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava, Cezar Grozavu, a anunțat, joi, că una din consultările cetățenești privind viitorul Uniunii Europene ar urma să se desfășoare la Suceava, în a doua parte a anului, iar în cadrul acesteia sucevenii vor avea ocazia să se pronunțe și cu privire la prioritățile asupra cărora ar trebui să se concentreze România în perioada în care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Grozavu a spus că Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, și Institutul European din România (IER), au organizat Conferința de lansare a consultărilor cetățenești privind viitorul Europei   în data de 9 mai 2018, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“ din București.

Potrivit acestuia, consultările cetățenești demarate constituie cadrul democratic prin intermediul căruia cetățenii români își vor face vocea auzită, vor expune păreri asupra modului în care sunt elaborate și implementate politicile europene și vor putea face propuneri de îmbunătățire a acestora, contribuind astfel la definirea unei Uniuni care să răspundă cât mai adecvat nevoilor lor.

Consultările cetăţeneşti vor permite românilor să îşi facă auzită vocea, să îşi exprime părerile asupra modului în care sunt elaborate şi implementate politicile europene.

Cezar Grozavu a menționat că a formulat, în numele Biroului Regional de cooperare Romania – Ucraina, Suceava o invitație ministrului delegat pentru Afaceri Europene şi Institutului European din România (IER),  astfel că Suceava va găzdui, în principiu, o consultare cetățenească pe această temă în a doua parte a anului 2018.

„Cu acest prilej, sucevenii vor avea ocazia să se pronunțe cu privire la prioritățile asupra cărora ar trebui să se concentreze România în perioada în care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a spus șeful BRCT Suceava.

El a menționat că temele la care sucevenii vor fi consultați vor fi  priorităţile României în perioada în care va deţine Preşedinţia Consiliului UE, respectiv consolidarea proiectului european , promovarea setului de valori pe care se fundamentează UE , menţinerea securităţii interne a UE , dezvoltarea profilului UE de actor global , extinderea, dar și direcţiile strategice pe care ar trebui să le promoveze România pentru viitorul UE- o Uniune a coeziunii ca valoare comună: mai unită, mai solidară, mai integrată, mai puternică ; o Uniune centrată mai mult pe piaţă ; o Uniune cu viteze multiple de integrare între statele membre ; continuare pe acelaşi drum- dar și gradul de îndeplinire a aşteptărilor după aderarea la UE și  bilanţul  aderării României la UE. 

„În privinţa principalei probleme care ar putea influenţa viitorul UE, sucevenii vor fi consultați în ceea ce privește provocările la adresa securităţii, terorismul, instabilitatea regională în vecinătatea UE și Brexit”, a explicat oficialul sucevean.

De menționat că la Conferința de lansare a consultărilor privind viitorul UE, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a afirmat că acum e mai mult ca oricând nevoie de participare.

„Avem nevoie ca dumneavoastră să veniţi, să puneţi întrebări, să spuneţi ceea ce credeţi. Dacă nu ne implicăm, nu se pot schimba lucrurile. De exemplu, atunci când s-a votat în Marea Britanie Brexit, 70% dintre tineri au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE. E foarte bine. Însă doar 10% din tineri au participat, ceea ce dovedeşte că dacă vrei să contezi, trebuie să participi. E prima regulă”, a spus Negrescu.

El consideră că Uniunea Europeană poate fi mai puternică doar dacă reuşeşte să le implice pe cele 500 de milioane de persoane pe care le reprezintă.

La același eveniment, Angela Cristea, reprezentantul Delegației Comisiei Europene în România a afirmat că  aspectele asupra cărora ar trebui să se concentreze România în perioada în care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene sunt consolidarea proiectului european şi promovarea setului de valori pe care se fundamentează UE.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a subliniat la închiderea conferinței că rezultatele acestor sondaje vor fi integrate în ceea ce va fi prezentat ca fiind viziunea României privind viitorul Europei.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de