Exclusiv. Fostul ministru al Educației, Valentin Popa, despre mandatul de opt luni la minister: A fost un adevărat linșaj mediatic. Foarte rar au fost prezentate realizările, dar acestea sunt și cei din sistem le-au simțit-Subiectul Zilei


Intră acum și în grupul de

Fostul ministru al Educației, Valentin Popa, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a vorbit pentru Subiectul Zilei despre mandatul de opt luni de ministru

„A fost o perioadă aproape terorizantă pentru că munceam 14-16 ore pe zi și am constatat cât este de greu să produci un act normativ”, a declarat Valentin Popa.

El a spus că în prima zi după ce nu a mai fost ministru a plecat spre locuința sa din București pe la ora 17:00 și a constatat că este pentru prima dată când vede acest traseu pe lumină.

 

Valentin Popa a mai recunoscut că mandatul său a fost afectat de linșajul mediatic la care a fost supus.

„Această perioadă a fost, practic, din punct de vedere al mass media un adevărat linșaj mediatic. Am putut să fac față și acestui linșaj mediatic. Nu au fost scoase în evidență decât părțile negative și niciodată părțile pozitive. Dintr-o conferință de presă de 80 de minute se extrăgeau câteva secunde unde se regăsea un dezacord. Și nu o dată, ci de mai multe ori am văzut acest lucru. Foarte rar au fost prezentate realizările și sunt câteva realizări în premieră pentru minister”, a spus Popa.

El a arătat că va pune la dispoziția mass media sucevene rezultatele mandatului său de ministru.

„Mă vor întreba toți ce ai făcut că nu s-a văzut mare lucru? Cei care au urmărit, au văzut, cei care sunt în sistem au simțit”, a spus fostul ministru.

El a infirmat că va exista o vulnerabiltate pentru USV după ce a fost ministru.

„Eu nu m-am certat cu niciun rector din țară. Au avut un fel de polemică în mass-media, dar nu cred că am cu rectorii respectivi vreo problemă și nu cred că va veni un ministru care să ia la ochi Universitatea din Suceava. Eu nu am oferit niște facilități deosebite USV. Universitatea noastră și-a câștigat tot ce are pe meritele comunității academice sucevene”, a spus Popa.

Fostul ministru a recunoscut că, din păcate nu a reușit să ducă multe probleme până la capăt chiar dacă a finalizat o bună parte dintre ele.

„Foarte important este că tot din ceea ce am promis Consiliului Național al Rectorilor am implementat sau cel puțin le-am dus pe un anumit făgaș. Sunt lucruri care nu pot fi făcute în opt luni, cum ar fi evaluarea școlilor doctorale sau clasificarea universităților, dar am făcut pași semnificativi în demararea acestui proces”, a spus Valentin Popa.

Despre plecarea sa din funcție prin demisie și speculațiile că PSD ar fi făcut o înțelegere cu UDMR pentru a abroga ordonanța privind învățământul în limba română în școlile cu predare în limba maternă pentru o participare a comunității maghiare la referendum, Valentin Popa a spus că nu are cunoștință de așa ceva.

„Nu știu despre ce troc s-a făcut. Mie personal nu mi-a cerut nimeni demisia. Liderul UDMR a solicitat remanierea mea. Am înțeles să se blochează Parlamentul și coaliția dacă nu se adoptă o OUG de abrogare în Guvern”, a spus Popa.

El este convins însă că ordonanța respectivă era absolut necesară și utilă românilor, elevilor din clasele care învață în limbile minorităților naționale.


Intră acum și în grupul de