Vrei sa îți cumperi un aparat de aer condiționat? Iată ce trebuie sa știi despre el!


Intră acum și în grupul de

Aparatul de aer conditionat este unul dintre dispozitivele extrem de utile in orice casa, mai ales daca locuiesti intr-o localitate de campie, unde temperaturile pot ajunge la valori extreme.

Pentru casele care nu au acces la gaz, aceste aparate pot fi utile inclusiv pe timp de iarna, in conditiile in care multe dintre ele ofera si posibilitatea incalzirii. Nu vom discuta despre acest aspect, ci despre racire, functie pe care o cauta majoritatea oamenilor la aceste aparate.

 

Desi sunt pe piata de foarte multa vreme si majoritatea oamenilor au in casa un astfel de dispozitiv, putini sunt cei care stiu ce sa caute in momentul in care fac o achizitie de acest fel. Tocmai de aceea, am creat un mic ghid cu sfaturi utile si cu criterii de achizitie a aparatului de aer conditionat.

 

De ce sa tii cont atunci cand vrei sa iti cumperi un aparat care sa raceasca incaperile?

 

Daca te gandesti la aspectul pe care il are acesta, este bine sa te reorientezi. Aspectul conteaza, insa este un criteriu care trebuie sa fie lasat la urma. Sunt lucruri mult mai importante, care au impact major asupra confortului si asupra buzunarului:

  • Performanta. Performanta unui aparat de aer conditionat indica posibilitatea  de racire pe care o are acesta. Este un parametru care se masoara in BTU si in functie de valoarea acestuia vei sti ce suprafata poti raci. Pentru o camera de 25 de metri patrati, spre exemplu, ai nevoie de un aparat cu 9000 BTU iar fiecare metru patrat solicita 500 de BTU in plus.

  • Tipul de aparat. Exista patru variante mari si late de aparate. De fapt, nu sunt chiar atat de mari si de late, aparatele in sine fiind foarte bine optimizate din punct de vedere al spatiului pe care il ofera. Poti opta pentru aparatele de aer conditionat de perete, pentru cele de tavan, pentru cele portabile si pentru cele de tip multi split. Cele mai populare sunt cele de perete, fiind considerate drept aparate conventionale. Acestea sunt mai ieftine, se instaleaza usor si genereaza o eficienta destul de mare. In anumite conditii insa, aparatul de tavan sau cel portabil pot fi mult mai indicate. Cel de tavan, spre exemplu, poate sa ofere un flux de aer uniform in toata incaperea, fiind ideal pentr camerele foarte mari. Cel portabil ofera exact ceea ce spune : portabilitate. Acesta poate sa fie mutat dintr-o parte in alta in functie de necesitate.
  • Tehnologia folosita. Nu sunt prea multe de spus la acest capitol, in conditiile in care este recomandata o singura tehnologie: cea cu inverter. In trecut piata era plina de aparate de aer conditionat care foloseau mai multe variante de tehnologii, insa tehnologia inverter s-a dovedit foarte eficienta, asadar este prezenta pe majoritatea aparatelor produse de marile branduri. Aceasta tehnologie permite mentinerea temperaturii constante, datorita unui compresor care functioneaza continuu si se ajuteaza in functie de ambient.

  • Nivelul de zgomot. Daca iti doresti confort termic iti doresti si confort fonic. Tocmai de aceea esrte bine sa te orientezi spre aparate cat se poate de silentioase. Asigura-te ca numarul de decibeli din specificatii nu depaseste 40-50. In felul acesta vei putea sa te bucuri de momente pline de liniste si de confort.
  • Consumul de energie. Evident, conteaza si cat consuma aparatul de aer conditionat. Modelele prezente pe piata sunt repartizate in functie de consum in clase de eficienta, notate cu litere de la A la G. Astazi nu mai pot fi gasite pe piata modele care sa nu aiba cel putin clasa de eficienta A, existand inclusiv solutii A+++

De asemenea, in momentul in care cauti un aparat de aer conditionat este bine sa te orientezi si in functie de micile detalii oferite de producator. Functii precum autocuratarea, controlul de la distanta, dezumidificarea sau ajustarea automata pot fi cat se poate de utile.

 

Pe siteul chibzuintza.ro , la categoria ,,aparate de aer conditionat”, vei gasi mai multe articole menite sa te indrume sa alegi cel mai potrivit aparat de aer conditionat, astfel ca merita sa accesezi acest site.

 

 


Intră acum și în grupul de