Boliacu(Casa Județeană de Pensii)-Circa 2200 de pensii din județul Suceava pentru minerii din subteran, suflători în sticlă, mecanici de locomotivă și artiști vor fi recalculate în lunile următoare. Drepturile recalculate decurg de la 1 octombrie 2018


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, a declarat, marți, că în lunile martie-aprile ar urma să fie soluționată problema reclaculării pensiilor pentru anumite categorii de pensionari după ce se va achiziționa softul necesar.

El a spus că acum cea mai mare problemă este recalcularea pensiilor la Legea 221/2018  în care sunt încadrați minerii din subteran, suflătorii în sticlă, mecanicii de locomotivă și artiștii pentru că perioada de recalculare este 1 octombrie 2018-1 octombrie 2019.

Boliacu a explicat că rectificarea și drepturile bănești în plus vor fi primite calculate de la data de 1 octombrie 2018.

„Oamenii nu înțeleg asta și chiar ne dau în judecată și pierd pentru că noi avem timp până octombrie 2019”, a spus Boliacu.

El a explicat că se pare că situația se va reglementa în luna martie-aprilie pentru că este nevoie de un soft pentru recalculare și pentru care s-a prelungit prea mult licitația.

Boliacu a menționat că sunt circa 2.200 de persoane din județul Suceava în această situație.

Șeful CJP Suceava a menționat că în județ sunt foarte multe pensii mici în cuantum de 640 de lei, iar cele mai mari pensii sunt de 25.000-26.000 de lei. El a precizat că aceste pensii mari nu sunt multe și că sunt pensii speciale.

În ceea ce privește sucevenii care au lucrat în străinătate, el a spus că beneficiază de pensii în România, în statul în care au lucrat, sau pot cumula pensiile.

„Cetățenii care au lucrat în spațiul comunitar trebuie să aducă documentele de acolo. Noi facem adresă în statul respectiv. Noi o facem foarte repede, dar răspunsul de la ei e mai greoi. În jur de un an și jumătate-doi ani, din Italia, Spania sau Portugalia”, a spus Boliacu.

El a subliniat că dreptul de pensie în aceste cazuri decurge de la data depunerii solicitării.(N.B.)


Intră acum și în grupul de