„Membrii PSD s-au săturat de camarila lui Gavril Mîrza!”


Intră acum și în grupul de

Cancelariile partidelor politice din Suceava au o nouă temă în această săptămână: „Va fi sau nu schimbat Gavril Mîrza din funcţia de preşedinte al Organizaţiei judeţene Suceava a PSD?” Şi dacă da, atunci cine este îndreptăţit să îi ia locul? Politologul sucevean, Adrian Botezatu, a fost întrebat care este miza acestor zvonuri şi mai ales cât e adevăr şi cât e doar dorinţă în cazul schimbării preşedintelui Gavril Mîrza?
Din punctul de vedere al lui Botezatu, „schimbarea preşedintelui Mîrza este doar o problemă de timp”, în condiţiile în care, de câteva mandate electorale bune el conduce destinele organizaţiei judeţene sucevene. Sociologul a mai spus că din datele pe care le deţine şi din analizele efectuate, se poate spune doar că „PSD Suceava este un cazan sub presiune, iar nemulţumirile au ajuns la cote maxime”. De ce se întâmplă asta, pentru că: „membrii PSD de rând s-au săturat de preşedinte şi mai ales de camarila acestuia, care timp de 12 ani a tot fost în fruntea bucatelor”. Adrian Botezatu este convins că schimbarea preşedintelui Gavril Mîrza se va datora în primul rând faptului că de-a lungul timpului nu a ştiut să fie loial nici unui lider naţional, „nici lui Ion Iliescu, nici lui Adrian Năstase şi nici lui Mircea Geoană”. „Contextul actual este următorul: PSD se pregăteşte de Congres şi Mircea Geoană nu vrea să aibă surprize. Aşa că, având pe post de sfătuitor pe Viorel Hrebenciuc, va trece la schimbări în filialele care nu-i sunt fidele. Iar Gavril Mîrza a schimbat barca politică în funcţie de conjuncturi şi interese”, susţine Botezatu, care a ţinut să mai remarce un episod, care în opinia sa îi va fi defavorabil actualului preşedinte al PSD Suceava. E vorba despre perioada cât Octav Cozmâncă a fost la vârful PSD şi era prieten bun cu Mîrza. „Sunt convins că în acea perioadă, cât era sub aripa protectoare a lui Cozmâncă, preşedintele a reuşit să enerveze suficienţi lideri locali şi mai ales centrali”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Adrian Botezatu.

Rezultatele din alegeri – o mare problemă pentru actualul preşedinte

Un punct important ce nu putea fi scăpat din vedere este rezultatul obţinut de PSD Suceava la alegerile locale şi generale din 2008. Este ştiut că Mîrza a pierdut singura bătălie directă pe care a dat-o cu adversarul său de ani de zile, PD-L-istul Gheorghe Flutur, cea pentru şefia Consiliului Judeţean Suceava. Cât priveşte primăriile celor mai importante oraşe din judeţ, acestea au fost împărţite de PD-L şi PNL, PSD fiind cantitate neglijabilă, în condiţiile în care Gavril Mîrza era preşedinte al CJ Suceava. Botezatu spune despre acest lucru că va cântări foarte mult în actuala conjunctură. „Organizaţia este obosită şi se vede că nu mai dă randament. Uşile din partid sunt blocate, unele din ele chiar sudate. Organizaţia de tineret care avea rolul de a aduce sânge proaspăt este aproape desfiinţată. La alegerile locale, PSD nu a luat nici un primar de oraş, în condiţiile în care studiile sociologice naţionale arată că un segment important dintre alegătorii PSD sunt din mediul urban şi lucrează în administraţie”, a conchis Adrian Botezatu.


Intră acum și în grupul de