Schimbări semnificative în intențiile de vot ale sucevenilor înainte de alegerile europarlamentare arată cel mai nou sondaj de opinie


Intră acum și în grupul de

Schimbări semnificative în intențiile de vot ale sucevenilor înaintea alegerilor europarlamentare reies dintr-un sondaj de opinie efectuat în perioada 4-6 aprilie în municipiul Suceava.

Sondajul a fost efectuat la comanda News Bucovina de sociologul sucevean Adrian Botezatu, fiind un sondaj de calibrare în vederea realizării mai multor cercetări sociologice.

Potrivit acestui sondaj, realizat pe un număr de 1056 de subiecți, din municipiul Suceava, prin interviuri față în față, cu o marjă de eroare de +-3%, electoratul sucevean și-a modificat substanțial intenția de vot față de ultimele alegeri din decembrie 2016.

1.La alegerile europarlamentare de pe 26 mai, cu ce partid veți vota?

PSD                       27%  

PNL                       24%

USR-PLUS            8%

ALDE                    11%

PRO România        11%

PMP                      4%

Altul                      5%

Nu știu                   10%

Sociologul Adrian Botezatu a explicat pentru News Bucovina că se constată o modificare în ceea ce privește intențiile de vot ale sucevenilor și că este de remarcat că nicio formațiune politică nu mai depășește 30 la sută din opțiunile sucevenilor.

El a explicat că două partide, PSD și PNL, cu tradiție și structuri puternice, nu mai trec de 30 la sută în intențiile de vot ale sucevenilor.

Botezatu a spus că în timp ce PNL stagnează, o parte din electoratul PSD a migrat spre Pro România și ALDE din cauza guvernării actuale.

Totodată, el consideră interesantă intenția de vot pentru ALDE care nu a pierdut din electorat în condițiie în care formațiunea se află la guvernare alături de PSD.

O altă surpriză este faptul că Pro România, partid nou lansat de Victor Ponta, cu structuri în curs de formare, este cotat deja la peste 10 procente, care provin în mare parte din electoratul nemulțumit de guvernarea actuală a PSD, în timp ce USR rămâne cantonată în zona de 8 la sută, procent apropiat celui avut în alegerile din 2016.

Potrivit lui Adrian Botezatu, USR  nu a câștigat și nici nu a pierdut din electorat în ultimii trei ani ceea ce arată că această formațiune are un electorat fidel, dar că nici nu a reușit să convingă în acești trei ani de opoziție.

Sociologul sucevean a remarcat că PMP este în apropierea pragului de 5 la sută și că această situație este generată de faptul că deși partidul are reprezentanți în conducerea Primăriei Suceava prin viceprimar, activitatea nu este vizibilă, fiind asimilată mai mult cu cea a liberalilor care se află în fruntea Executivului local.


Intră acum și în grupul de