„Sunt curios dacă domnul Băişanu va avea răbdarea să rămână în PNL”


Intră acum și în grupul de

Reporter: Ce şanse are Alexandru Ştefan Băişanu împotriva lui Mihai Aurel Steiciuc, în lupta pentru preşedinţia organizaţiei municipale a PNL Suceava?
Adrian Botezatu:Probabil cel mai important filosof conservator britanic contemporan, Michael Oakshott, împărţea politicienii în două categorii: cei cu experienţă şi cei fără experienţă. În disputa dintre Alexandru Băişanu şi Steiciuc, cel cu experienţă e Steiciuc. Ştefan Băişanu este un personaj monden, care datorită lipsei sale de răbdare în construcţia politică, nu a reuşit să devină un adevărat politician, încă. Steiciuc este un politician cu experienţă, cu suficientă rutină politică, care îl califică mult mai bine pentru preluarea organizaţiei municipale PNL Suceava. Studiile sociologice, dar şi rezultatele alegerilor demonstrează că electoratul PNL este unul urban. Deci, echipa domnului Steiciuc poate fi cea mai potrivită să recucerească electoratul sucevean din municipiul reşedinţă de judeţ.

Reporter: De ce nu-i acordaţi mai mult credit lui Băişanu?
A.B.: Ştefan Alexandru Băişanu este un tânăr cu foarte mare potenţial, pe care-l respect foarte mult, dar secretul reuşitei sale este renunţarea la graba de a parveni politic. Dacă va avea răbdare la construcţie, în maxim 8 ani ar putea fi cel mai important politician din judeţul Suceava. Dacă nu, nu.

Reporter: Uitaţi probabil că are bani şi deţine controlul unei televiziuni judeţene importante, PLUS TV…asta chiar nu contează în ecuaţia politică actuală?
A.B.: Din câte cunosc eu, domnul Băişanu nu e un tip foarte bogat, dar are prieteni cu potenţial financiar care îl pot ajuta în ascensiunea politică. De exemplu, fostul prefect Ovidiu Doroftei, care a depus un efort extraodinar pentru a-şi construi propria sa televiziune, făcând sacrificii imense în plan personal, este un personaj care va juca un rol cheie în o eventuală ascensiune politică a lui Stefan Băişanu.

Reporter: Dar nu e păcat că PNL Suceava trebuie să aleagă dintre doi lideri foarte buni?
A.B.: Dintre cei doi, domnul Steiciuc este un politician consacrat şi cu o îndelungată rutină politică. Cred că victoria îi va aparţine. Sunt curios dacă domnul Băişanu va avea răbdarea să rămână în PNL sau va încerca alte variante politice. Părerea mea este că în cazul în care nu va rămâne preşedintele PNL Suceava, Ştefan Băişanu, în maxim un an de zile va pleca la un alt partid, posibil PSD, care este în criză de cadre valoroase.

Reporter: Steiciuc e chiar soluţia ideală pentru PNL Suceava?
A.B.: Steiciuc este politicianul care a demosntrat că poate lucra în echipă. El nu s-a identificat până acum cu postura de vedetă individualistă aşa cum au încercat alţii. Să nu uităm că echipa lui Steiciuc a avut un rol esenţial în impunerea unui primar liberal în 2004, în Suceava, recte Ion Lungu. Consider că Steiciuc este capabil să construiască o nouă echipă liberală care să reediteze acel succes din 2004.


Intră acum și în grupul de