“David Croitor a transformat un oraş de provincie într-un mit”


Intră acum și în grupul de

“David Croitor ştie să picteze!” au apreciat artiştii şi sucevenii prezenţi miercuri la vernisajul expoziţiei de pictură “Nostalgii cotidiene” a artistului vizual sucevean. Evenimentul, îmbucurător pentru iubitorii şi colecţionarii de artă, a fost găzduit de Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”. Expoziţia a fost prezentată de conf. univ. dr. I.C. Corjan şi de artistul Constantin Severin.

I.C. Corjan l-a încadrat pe pictorul David Croitor în categoria neoimpresioniştilor apreciind că acesta “este îmblânzit de o oarecare nostalgie care se regăseşte în lucrările sale, impregnându-şi tablourile cu trăsături personale şi transmiţând un spirit solar, liric şi vitalist cu o tentaţie nostalgică a romantismului juvenil”.

Artistul Constantin Severin este de părere că “prin această expoziţie, care exprimă memoriile citadine ale pictorului prin naturi statice şi portrete, David Croitor a transformat un orăşel de provincie, cum este Vatra Dornei, într-un mit”. “Avem privilegiul de a participa la un eveniment foarte important din istoria recentă a artei bucovinene”, a continuat artistul declarând că expoziţia este una egală din punct de vedere valoric, ceea ce este mai rar întâlnit, aceasta însumând tablouri care se situează aproximativ la acelaşi nivel ca valoare compoziţională.

Artistul vizual sucevean s-a arătat încântat de aprecierile celor prezenţi, declarând vizibil emoţionat, că “atât de frumos s-a vorbit despre mine încât am impresia că este vorba despre altă persoană”. După ce a mulţumit celor prezenţi, îndeosebi artistului Constantin Severin şi conf. univ. I.C Corjan pentru susţinere şi aprecierile critice, pictorul a mărturisit publicului că “am renunţat la toate meseriile mele pentru pictură, la un moment dat mi-am vândut casa şi mi-am cumpărat una mai mică, pentru a-mi permite să creez în continuare.”

David Croitor este membru al Asociaţiei scriitorilor şi artiştilor din Ţara Dornelor, membru al Asociaţiei de artă „Nicolae Tonitza” Suceava, membru al Asociaţiei artiştilor plastici Mureş. A obţinut premiul pentru artă al Fundaţiei Culturale a Bucovinei 2008, premiul pentru pictură al ASA din Ţara Dornelor 2008, premiul II la Salonul anual al artiştilor plastici amatori 2008.


Intră acum și în grupul de