Subiectele la Bac, corectarea lucrărilor şi evaluarea absolvenţilor de liceu s-ar putea face, de la anul, la nivel local


Intră acum și în grupul de

Începând de anul viitor, examenele naţionale ar putea fi organizate şi ele la nivelul fiecărui judeţ. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu exclude varianta ca subiectele bacalaureatului, corectarea lucrărilor şi evaluarea absolvenţilor de clasa a douăsprezecea să fie făcute de inspectoratele judeţene. „O variantă ar fi ca toate competenţele lingvistice, de comunicare orală şi profesionale să se facă la nivelul fiecărei unităţi”, a declarat ministrul Educaţiei.

Inspectorul pentru imagine din cadrul IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman, a declarat pentru NewsBucovina că este o idee foarte bună şi crede că acesta ar însemna realmente un pas important în descentralizarea învăţământului. Referindu-se la specialitatea sa, disciplinele socio-umane, aceasta menţionează că nu vor fi probleme în realizarea subiectelor. „În judeţul nostru există suficienţi profesori de ştiinţe socio-umane care au exerciţiul proiectării subiectelor de bacalaureat, întrucât în ultimii ani au fost cooptaţi în comisiile naţionale. De altfel, la majoritatea disciplinelor, Suceava stă asemănător”, a precizat Laurenţa Hacman.

Cu privire la evaluare, aceasta spune că mulţi dintre profesori au exprimat părerea că examenul de bacalaureat trebuie să aparţină în primul rând liceelor din care provin candidaţii. „În condiţiile în care membrii comisiei de evaluare sau o parte din aceştia sunt din acea şcoală, responsabilitatea corectitudinii evaluării şi ierarhizării elevilor revenind lor, examenul va fi mai conform cu rezultatele obţinute de elevi în anii anteriori şi deci, mai corect. Când afirm acestea mă bazez şi pe faptul că aceste rezultate, în baza evaluării profesorilor din şcoală, nu sunt contestate, şi pe creşterea încrederii în evaluarea la tezele cu subiect unic din acest an, prin introducerea în comisia de evaluare a profesorului de la clasă”, a conchis Laurenţa Hacman.


Intră acum și în grupul de