EXCLUSIV-Ștefan Mandachi: În această perioadă oribilă pentru antreprenori la noi se face pic și poc cu Guvernul. E nevoie de măsuri urgente pentru sprijinirea antreprenorilor. În momentul în care clachează 20 la sută din firme statul intră în faliment// VIDEO


Intră acum și în grupul de

Antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi și-a exprimat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina îngrijorarea că actuala putere are cu totul alte preocupări decât situația din țară subliniind că antreprenorii au nevoie de sprijin urgent în condițiile pandemiei de coronavirus.

„Aseară nu am putut să dorm până la ora 4:00 pentru că tot m-am întrebat cum a fost posibil ca la nivel internațional Donald Trump dă 50 de miliarde de dolari micilor întreprinderi din America, Trudeau dă un miliard în Canada, Macron dă câteva miliarde, toată lumea ajută micile companii și companiile medii să subziste în această perioadă oribilă pentru antreprenori în timp ce la noi se face pic și poc cu Guvernul. Este incredibil. Nu mi-am putut imagina așa ceva și cred că e cel mai grotesc joc politic pe care l-am văzut în ultimii 30 de ani”, a declarat Mandachi

El a spus că deja pandemia de coronavirus i-a afectat afacerile și a exemplificat cu hotelul său de patru stele, o investiție de 7,5 milioane de euro, are 90 de camere, iar noaptea trecută a avut doar șase camere ocupate în condițiile în care pentru a supraviețui, un hotel trebuie să aibă o acoperire de 50 la sută grad de ocupare.

Mandachi a mai arătat că în urma situației de la nivel național lumea nu mai merge la mall-uri, iar 95 la sută din restaurantele sale sunt în mall-uri și sunt afectate.

El a explicat că primii antreprenori afectați de această criză vor fi cei care se dezvoltă pe credite.

„Noi antreprenorii suntem legați de non-antreprenori cu un lanț invizibil. Fie că vrem, fie că nu vrem. În momentul în care clachează 20 la sută din firme statul intră în faliment și atrage după el în groapă și sănătatea și justiția și transporturile. Și ce se întâmplă în această perioadă de faliment și pe timpul acestei crize? Înflorește corupția. Și atunci o se ne întrebăm de ce se întâmplă lucruri în contextul în care unii dintre români,  acum, se bucură de potențialul colaps al antreprenorilor”, a spus Mandachi.

Antreprenorul sucevean a arătat că acum ar trebui luate măsuri urgente, radicale de sprijinire a antreprenorilor pentru că odată ce mediul de business se prăbușește, se prăbușește totul în lanț.

El a arătat că această criză va afecta foarte mult și presa care trăiește din publicitate, iar primele departamente care vor elimina bugete sunt cele de marketing, adăugând că el a sistat deja reclamele out-door și in-door, dar și on-line.

Mandachi spune că Guvernul ar trebui să elimine timp de șase luni de zile impozitul pe salarii care este absurd, explicând că pentru un salariu net de 5000 de lei, costurile firmei sunt de 8750 de lei, ceea ce reprezintă circa 70 la sută din salariul net.

El mai susține ca statul să plătească TVA-ul pe care firmele trebuie să-l încaseze,  el având în acest moment de recuperat peste un milion de lei din TVA.

„Când îmi dă statul acești bani? Dacă nu îmi dă acum, o să-i dea când e prea târziu”, a spus Mandachi.

Antreprenorul sucevean consideră că trebuiesc adoptate măsuri de susținere a industriei ospitalității care este cea mai afectată pe plan național.

El a arătat că întreținerea unui hotel este scumpă, dar și că angajaților trebuie să li se plătească salariile în fiecare lună.

Mandachi a mai atras atenția că primii care vor avea de suferit din cauza crizei vor fi angajații.

„Scad cazările cu 80 la sută, scad încasările cu 50 la sută, dar salariile rămân de plătit cu sută la sută. Cum pot să fac asta? Nu avem o legislație care să regleze bine șomajul tehnic. Dacă e stare de urgență și eu am de plătit salariaților 75 la sută din salariu, că așa spune legea, statul o să-mi dea mie banii peste trei-patru-cinci luni când firma mea nu mai există”, a spus Mandachi.

El a arătat că scutirea de impozit pe salariu ar trebui să fie pentru minim șase luni precizând că deja are pierderi cât pentru șase luni cu plata cotelor de impozitare pe salarii.

„Statul nu este focusat acum pe noi, pe antreprenorii care strigăm, el joacă șah pe guvern, iar noi stăm și pătimim. Problema este și în curtea noastră, antreprenorii pentru că eu țip, eu mă expun, eu îmi asum, dar ceilalți? Eu nu-i văd pe ceilalți”, a spus Mandachi.

El a precizat că sunt milionari și miliardari și în Iași și în Cluj și în Timișoara care stau și tac.

„O să tacă până când va fi prea târziu”, a spus antreprenorul sucevean.

El a făcut un apel pentru unitatea antreprenorilor.

„Nu-i chem să ne răzvrătim. Îi chem să ne sudăm forțele.  Să ne sudăm forțele acum, când va mai fi nevoie să ne sudăm forțele?”, a spus Mandachi care a arătat că deja au început să se închidă hoteluri.

Mandachi spune că antreprenoriatul doarme pentru că îi este frică de politic și de controale.

„Dârdâie de frică pentru că se tem să nu se uite cineva urât la ei”, a spus Mandachi care consideră că „este o frică generalizată” și că antreprenorii nu-și dau seama că-și sapă singuri groapa.

El a arătat că pachetul de măsuri solicitat este absolut necesar pentru că antreprenorii sunt stâlpii societății.


Intră acum și în grupul de