Cultură şi tradiţie ucraineană, la Iulius Mall Suceava


Intră acum și în grupul de

Miercuri seară, la Iulius Mall Suceava a fost sărbătoare. Invitaţi de seamă, în frunte cu ÎPS Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, Consulul General al Ucrainei la Suceava, Yurii Verbitskyi, Consulul Consulatului General al Ucrainei la Suceava, Vasil Nerovnyi, subprefectul judeţului Suceava, Constantin Huţanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Daniel Cadariu şi Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava, au luat parte la manifestările culturale şi artistice organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Ucrainei. La eveniment au fost prezenţi, de asemenea, numeroşi artişti plastici suceveni şi ucraineni.

Seara a debutat cu o cuvântare ţinută de oficialităţile prezente, despre câştigarea independenţei Ucrainei şi despre importanţa şi frumuseţea legăturilor dintre România şi această ţară, care a ajuns “la vârsta majoratului”, în data de 24 august împlinindu-se 18 ani de la proclamarea independenţei.

După ce au fost intonate imnurile naţionale ale Ucrainei şi României şi după ce toţi cei prezenţi i-au urat “La Mulţi Ani!” “sărbatoritei”, patronatul IMM-urilor Suceava, prin vocea preşedintei Liliana Agheorghicesei, a oferit o diplomă de onoare Consulatului Ucrainei la Suceava şi, totodată, Consulului General Yurii Verbitskyi, nu înainte de a-i felicita pe organizatori pentru evenimentul aniversar.

Tot miercuri seară au fost vernisate expoziţiile de artă plastică şi carte, organizate cu prilejul “Săptămânii Culturale Ucrainene”. Publicul prezent a asistat şi la un fermecator spectacol oferit de două ansambluri ucrainene, Ansamblul de dans “Ceremsyna” şi Ansamblul folcloric “Cervona Calina”.

Timp de aproximativ o oră, etajul Iulius Mall a fost invadat de “cântec, joc şi voie bună”, asigurate de artiştii care au urcat pe scena special amenajată.
În finalul spctacolului, Consulul General al Ucrainei la Suceava, Yurii Verbitskyi, Consulul Consulatului General al Ucrainei la Suceava, Vasil Nerovnyi, au urcat pe scenă alături de membrii ansamblurilor, cântând împreună cu aceştia un binecunoscut cântec tradiţional ucrainean.

În final, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la cocktail-ul inaugural care a avut loc la restaurantul “Aquarium”, să cinstească Ziua Ucrainei şi să guste din bucatele tradiţionale.

Acest eveniment cultural de anvergură internaţională intitulat “Săptămâna culturală ucraineană” se desfăşoară în perioada 26 august – 2 septembrie a.c. şi este organizat de Consulatul General al Ucrainei la Suceava în parteneriat cu Iulius Mall Suceava.


Intră acum și în grupul de