La început de an şcolar – Florăresele dau „atac” la buzunarele părinţilor


Intră acum și în grupul de

De începerea noului an şcolar nu se bucură numai elevii şi profesorii, ci şi negustorii suceveni de flori. În fiecare an, prima zi de şcoală înseamnă festivităţi pentru elevi, multe flori pentru profesori şi vânzări record pentru florari.
Florarii suceveni au înregistrat vânzări record în ultimele zile. Numărul clienţilor a crescut încă de sâmbătă, cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a săptămânii trecute.

A crescut numărul de clienţi, dar şi preţul florilor, florăresele dând astfel un adevărat „atac” la buzunarele părinţilor. La modulele ambulante din fata magazinului „Bucovina”, faţă de alte zile, duminică nu era afişat nici un preţ, dar cei care au cumpărat flori pentru diferite alte ocazii în zilele din urmă, nu au putut să nu observe majorarea preţurilor.

La ambulanţi, dacă un fir de crizantemă era 3 lei, acum se vinde cu 5 lei, iar un fir de trandafir ce costa 5 lei, acum putea fi cumpărat “doar” cu 7 lei.

Şi florăriile au fost asaltate de cumpărători. Preţurile sunt mai mari, dar sunt la vedere. Faţă de alţi ani, tot mai mulţi părinţi se orientează spre ghivece de flori. „Unii preferă să cumpere flori care să ţină mai mult. Dacă anul trecut am vândut pentru început de an şcolar doar 2-3 ghivece, sâmbătă an dat vreo 9. Părinţii au preferat să le ia din timp şi au garanţia că nu se ofilesc repede ca buchetele”, ne-a spus o vânzătoare de la o florărie din cartierul sucevean Obcini. Aici, un ghiveci de Cyclamen se vindea cu 15 lei, Azaleea cu 25 lei, Dracena cu 3 trunchiuri 150 lei, Guzmania cu 30 lei, iar Anthurium cu flori mari – 70 lei.

Vânzătoarea unei alte florării ne-a spus că patroana i-a cerut să extindă programul de lucru. „Mi-a cerut duminică să plec pe la ora 18 în loc de 16, iar luni dimineaţă să vin la 7:30 în loc de 8:30, pentru că mai sunt părinţi care cumpără flori pe ultima sută de metri sau pur şi simplu au neglijat acest lucru. Nu mă deranjează că mi-a cerut să stau mai mult. Mi-a cerut să aleg dacă vreau ceva în plus la salar pentru orele suplimentare sau să plec mai devreme într-o zi, când poate am de rezolvat nişte probleme personale”, a afirmat vânzătoarea, adăugând că a primit şi comenzi pentru buchete de flori ce vor fi ridicate luni dimineaţă la prima oră. „Avem şi comenzi pentru luni, la prima oră. Au venit, au precizat ce buchet vor, l-au achitat şi luni dimineaţă vin doar să-l ridice. Ca să fie proaspete”, a mai completat vânzătoarea.

Florarii spun că doar asemenea ocazii, zilele onomastice sau evenimentele mai deosebite, cum ar fi nunţile, le mai oferă „o gură de aer” pentru că în rest, vânzările sunt slabe, abia daca le mai acoperă din cheltuieli.


Intră acum și în grupul de