Marius Ursaciuc: Sute de milioane de euro ar putea fi atrase de la UE în județul Suceava pentru dezvoltare turistică. Vom încerca să facem în așa fel încât să nu conteze în ce stațiune e cazat turistul și vom pune la dispoziție trenuri cu restaurant în fiecare vagon din oră în oră/VIDEO


Intră acum și în grupul de

Primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a explicat, miercuri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, conceptul de pol de dezvoltare turistică la care lucrează în prezent Consiliul Județean Suceava și primăriile orașelor stațiuni de interes național Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.

El a spus că acesta este un proiect mai vechi pe care l-a susținut și înainte de bugetul european multianual 2014-2020.

„E vorba de declararea zonei ca pol de dezvoltare turistică. Se lucrează la strategia prin care România dorește să atragă fonduri europene în viitoarea perioadă. Atunci nu am reușit. Sperăm ca acum să reușim. Președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur este implicat în această problemă și atunci șansele sunt mai mari”, a spus Ursaciuc.

El a arătat că e vorba de câteva sute de milioane de euro care vor permite transportul turiștilor de la Cacica până la Dorna mult mai rapid, prin formule diferite și investiții în infrastructura turistică complementară.

Ursaciuc a menționat că acum, dacă se dorește accesarea de fonduri europene, se intră în competiție cu județele din ADR Nord Est.

„Nicăieri în România nu există atâtea resurse naturale câte există în această zonă care poate fi tratată unitar, iar atunci am avea la dispoziție câteva sute de milioane de euro numai pentru noi indiferent unde se fac investițiile în județul Suceava”, a spus primarul din Gura Humorului.

Potrivit acestuia, dacă turiștii vor putea circula foarte ușor între aceste trei-patru stațiuni turistice va fi mult mai simplu pentru orice turist și nu va mai conta unde este cazat pentru că dispoziția lui nu vor fi două pârtii la Humor, trei la Câmpulung sau șapte la Dorna, ci vor fi la dispoziție toate.

„Atunci apetitul turiștilor va crește mult mai mult. Avem resurse naturale, avem mănăstirile, ape minerale, de ce să nu convingem pe cât mai mulți oameni să vină în această zonă?”, a întrebat Ursaciuc.

El a mai arătat că importantă este identificarea structurii eligibile pentru depunerea de proiecte cu finanțare europeană și nu denumirea stațiunii.

„Nu cred că denumirea acestei stațiuni contează, nu cred nici că varianta cu organizația de management al destinației, sunt foarte importante. Trebuie să găsim structura care să fie eligibilă și să ne permită să atragem prin ea fondurile europene necesare numai acestei zone”, a spus primarul de Gura Humorului.

El a arătat că pentru transportul turiștilor poate fi pus în circulație un tren turistic cu restaurant în fiecare vagon care să circule odată pe oră și care să fie implementat cu ajutorul fondurilor europene și să fie dat în exploatare celor care vor transporta călătorii de la Cacica la Vatra Dornei în fiecare oră.

„E o variantă de transport. Vom putea face chiar centurile ocolitoare atât de necesare și am putea să realizăm pe fonduri europene în fiecare localitate componentă posibilitatea de evitare a traficului până la apariția autostrăzii. Important este să fim declarați pol de dezvoltare turistică și apoi să lucrăm foarte mult la proiecte complementare și la alte soluții de transport rapid al turiștilor dintr-un loc în altul”, a spus Marius Ursaciuc.


Intră acum și în grupul de