Comuna Ciocănești a fost, vineri, la un pas de carantinare. Zone sensibile în județ mai sunt Vicovu de Sus, Rădăuți, Fălticeni și Suceava. Prefectul spune că ușoara creștere a numărului de cazuri e generată de evenimente particulare, întruniri religioase și chiar întoarcerea din concedii și îndemnă la respectarea măsurilor de protecție


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat, vineri, la Analiza de Seară, de la News Bucovina că în județ sunt mai multe zone sensibile în ceea ce privește evoluția epidemiei cu Covid-19, dar a subliniat că propunerea CJSU Suceava a fost ca nicio localitate din județ să nu fie carantinată.

„La nivel național sunt 19 localități care au depășit criteriul de 3 persoane infectate la mia de locuitori. Una dintre aceste localități a fost și comuna Ciocănești. Din discuțiile cu secretarul de stat Raed Arafat, evidențele INSP arătau că erau 11,68 la mia de locuitori. Am cerut o analiză de urgență a DSP Suceava și vreau să vă spun că am trecut-o prin analiza membrilor CJSU Suceava și, potrivit analizei epidemiologilor, nu se impune carantinarea localității Ciocănești. Mai mult, acolo situația s-a stabilizat și este o situație bună. Dacă acolo am avut un maxim de 17 persoane care au fost confirmate pozitiv, marți era acest număr maxim, la o populație de aproximativ 1500 de locuitori, în ultimele 72 de ore nu a mai fost niciun caz confirmat, iar între timp s-au mai vindecat. Avem 14 persoane care sunt fie internate, fie izolate”, a spus prefectul.

El și-a exprimat speranța ca  în următoarele zile și acolo să fie o localitate cu zero cazuri.

Prefectul a menționat că vineri la ora 16:00 a transmis autorităților centrale decizia CJSU Suceava care consideră că nu se impune carantinarea localității Ciocănești, dar nici a altei localități din județ.

Alexandru Moldovan a mai spus că alte zone sensibie sunt Vicovu de Sus, zona Rădăuți, zona Fălticeni și zona municipiului Suceava.

„Am făcut și o analiză pentru că ne-a interesat să vedem principalele trei posibile cauze care au determinat o creștere, relativ ușoară, dar o creștere în aceste localități. Eram foarte îngrijorați de Vicovu de Sus în condițiile în care localitățile din jur au zero cazuri”, a spus Moldovan.

El a menționat că în urma analizei făcute de epidemiologi, una din cauzele creșterii cazurilor de infecții sunt evenimentele particulare, respectiv modalitatea în care conjudețenii înțeleg să-și organizeze nunțile, botezurile, cumetriile.

„Vorbim și de întâlniri particulare, vorbim și de întruniri religioase de anumite confesiuni. Ne-am pus întrebarea dacă și transportul județean de călători poate afecta pentru că au existat semnale că pe unele trasee nu se poartă masca mai ales că acum suntem într-o perioadă cu temperaturi ridicate”, a spus Moldovan.

El a menționat că s-a ridicat și întrebarea dacă numărul sensibil ridicat din ultima perioadă este determinat și de întoarcerea din concedii, care poate fi o posibilă explicație și de aceea se recomandă ca instituțiile să ia anumite măsuri de precauție pentru cei care se întorc din zone roșii, cum ar fi Brașov sau litoral, astfel încât să nu răspândească o posibilă infectare.

„Să nu uităm greutățile prin care județul nostru a trecut. Sunt convins că nimeni nu-și dorește măsuri suplimentare de protecție și încercăm să o facem prin dialog, prin colaborare prin acțiuni preventive la nivelul județului”, a spus prefectul.

El a arătat că și în week-end-ul acesta se va mări numărul echipelor mixte care vor verifica toate zonele județului.

Prefectul a subliniat că modul în care acționează și autoritățile locale, cât și cetățenii au făcut ca vineri numărul nou de infectări să scadă la 13, ceea ce indică revenirea la un platou și consideră că măsurile luate în perioada următoare, respectiv verificări și instruiri, să ducă la o scădere a numărului de noi infecții.

Alexandru Moldovan a explicat că în fiecare zi de luni în cadrul CJSU va fi făcută analiza evoluției epidemiei ultimelor șapte zile, cu accent pe localitățile care depășesc cinci cazuri în evoluție, urmând să fie luate măsuri suplimentare gradual astfel încât să ducă la reducerea de noi infectări.

„Dacă se va conștientiza necesitatea respectării regulilor simple de prevenție sanitară astfel încât să nu asistăm la o creștere a numărului de cazuri, măsurile pe care le avem în momentul de față, le consider suficiente. Dacă vom avea o creștere semnificativă imediat vom aplica măsuri suplimentare”, a spus Moldovan.  


Intră acum și în grupul de