Mirela Adomnicăi vede o ruptură între actuala conducere a CJ Suceava și Guvernul PNL dovedită de abordarea problemei închiderii fabricilor Lactalis din Bazinul Dornelor


Intră acum și în grupul de

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că există o ruptură între conducerea CJ Suceava și Guvernul PNL care a fost dovedită de modul în care a fost abordată problema închiderii fabricilor Lactalis din Bazinul Dornelor.

„În ceea ce privește marile proiecte cu susținerea Guvernului aici, pe plan local, eu am avut un semnal îngrijorător pentru noi ca județ și pentru noi, sucevenii, în ceea ce privește ruptura ce s-a creat între conducerea județului Suceava și actualul guvern în sensul în care imediat ce Lactalis a plecat din Bazinul Dornelor luând brand-ul și plecând cu el la Covasna și Alba, l-am auzit pe președintele CJ Suceava anunțând că vor veni cei de la Ministerul Agriculturii pentru a vedea care este situația în zonă, dar mai ales pentru a găsi soluția pentru zona de munte”, a spus Adomnicăi.

Ea a arătat că i s-a părut îngrijorător nivelul de reprezentare.

„De la Ministerul Agriculturii a venit doar un secretar de stat, de la nivelul Consiliului Județean s-a considerat suficient un vicepreședinte, iar de la nivelul Prefecturii a venit un subprefect și toată această comisie a fost informată de un parlamentar din zonă despre această problematică. Cel puțin la Ministerul Agriculturii această problemă trebuia cunoscută din timp sau secretarul de stat ar fi trebuit să vină informat de la București la Vatra Dornei, iar în ceea ce privește Consiliul Județean și Prefectura, la fel, nu cred că trebuiau să fie informați în Primărie, la Vatra Dornei, despre această problemă”, a spus candidatul PSD.

Ea a subliniat că a reliefat această situație din perspectiva susținerii pe care vorbea că o are actuala conducere a județului la nivel central.

Adomnicăi a mai arătat că în timp ce această întrunire avea loc la Primărie, în același oraș, la o distanță de 200 de metri s-au întâlnit Federația Agricultorilor de Munte, cei care au cooperativele înființate, în diverse faze, pentru prelucrarea laptelui, fermierii, primarii din zonă, adică actorii implicați și afectați de plecarea Lactalis.

„În aceeași zi, aproape în același interval orar, la o distanță de 200 de metri, în același oraș, iar la acea ședință, aș putea spune o  terapie de grup, unde oamenii și-au mai arătat odată problemele și perspectiva pe care o aveau, singura soluție pe care au găsit-o pe moment a fost să întocmească un memoriu cu situația descrisă și să-l înainteze Ministerului Agriculturii, care minister al Agriculturii era la 200 de metri și informat de această situație. Erau ca două lumi paralele pe care pe mine m-au convins referitor la interesul și îngrijorarea reală vis-a-vis de problemă”, a declarat Adomnicăi.

Ea a mai spus că absurdul situației este și mai mare pentru că parlamentarul care l-a informat pe secretarul de stat de situație, l-a însoțit de la București la Vatra Dornei.

„Eu cred că cel puțin în cele șase-șapte ore cât au parcurs pe drum ar fi trebuit cel puțin să se treacă peste etapa informării nemaivorbind despre faptul că Ministerul Agriculturii a aflat din presă despre plecarea Lactalis”, a adăugat Adomnicăi.

Ea a spus că a fost recent în zonă pentru a discuta cu oamenii afectați, ce perspective au și cum suportă șocul desfacerii contractului de muncă.

„Șocul nu este resimțit atât de intens pentru că au primit niște salarii compensatorii. Mai este perioada de sezon agricol, mai au tot felul de ocupații și surse adiacente și secundare de venit. Problema va fi la iarnă”, a spus Adomnicăi.

Ea a arătat că singura soluție viabilă pentru a depăși acest impas din Bazinul Dornelor este asocierea și că ar trebui ca administrația locală, primării și Consiliul Județean, să sprijine aceste asocieri  


Intră acum și în grupul de