Avantajele purtarii lentilelor de contact


Intră acum și în grupul de

Seria articolelor semnate de dr. Cristina David, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmologică NOVAOPTIC, privind sănătatea ochilor dumneavoastră continuă cu prezentarea unei alternative moderne de corecţie a vederii: lentilele de contact, confortabile la purtare, uşor de manevrat, sigure pentru sănătatea ochilor.

Potrivit medicului sucevean, cu lentilele de contact te poţi bucura de libertatea de a face tot ce vrei. Fie că ieşi cu prietenii, faci sport sau arăţi stralucitor la o petrecere, lentilele de contact îţi asigură lejeritatea şi eleganţa pe care ţi-o doreşti.

Lentilele de contact au o istorie scurtă (care se întinde înapoi până în 1960), dar se estimează că, pe plan mondial, sunt mai mult de 125 de milioane de purtători.
Oamenii aleg să poarte lentile de contact din mai multe motive, fie ele de natură estetică sau aspecte practice: comparativ cu ochelarii, lentilele de contact nu se aburesc la trecerea de la rece la cald, oferă un câmp vizual mai amplu, nu deformează imaginea, sunt perfecte pentru practicarea sporturilor. În plus, afecţiuni oftalmologice cum ar fi keratoconusul sau anizometropia se corectează mai bine cu lentile de contact decât cu ochelari.

După funcţia lor, lentilele de contact pot fi corectoare (cu dioptrii), cosmetice (colorate) sau terapeutice (pot înlocui pansamentul ocular).

După design, pot fi sferice (corectează miopia sau hipermetropia), torice (corectează astigmatismul) sau multifocale (corectează atât miopia/hipermetropia cât şi presbiopia).

După materialul din care sunt construite, pot fi dure, gaz-permeabile sau moi (soft). Acestea din urmă sunt cele mai des întâlnite, datorită multiplelor avantaje pe cale le oferă.

Dintre lentilele de contact moi, purtătorul poate alege între :

lentile dispozabile de 1 zi (evită orice complicaţie oculară legată de manipularea lentilelor; nu necesită soluţie de întreţinere): Acuvue 1 Day Moist, SofLens daily Disposable, SofLens daily Disposable Toric;

lentile cu înlocuire la 2-4 săptămâni, din hidrogel, accesibile ca preţ, confortabile şi uşor de aplicat: Acuvue Advance, Soflens. Lentilele de contact cosmetice fac parte şi ele din această categorie: Natural Colors, Acuvue 2 Colors, Freshlook;

lentile cu înlocuire la 2-4 săptămâni din hidrogel-silicon – acest material permite trecerea unei cantităţi mai mari de oxigen spre cornee. Lentilele de contact din silicon –hidrogel pot fi purtate mai multe ore pe zi, pot fi purtate zi şi noapte şi sunt indicate chiar şi celor care au o secreţie de lacrimi insuficientă sau petrec multe ore la computer: Acuvue Oasys, Acuvue Oasys for Astigmatism, Purevision, Purevision Toric, AirOptix Aqua, AirOptix for Astigmatism, Air Optix Night&Day;

lentilele de contact cu purtare mai lungă (convenţionale) sunt mai scumpe, necesită mai multă îngrijire, pot da complicaţii oculare şi se mai folosesc doar în cazul miopiilor cu valoare mare.

Pentru a te bucura mai mult timp de lentilele tale, este necesar să respecţi câteva reguli esenţiale:

poartă lentile de contact numai după prescripţia specialistului. Lentilele de contact sunt dispozitive medicale ce prezintă mai multe dimensiuni: dioptrie, rază de curbură, diametru şi mai multe caracteristici: conţinut de apă, permeabilitate la oxigen, elasticitate; din aceste motive lentilele de contact nu pot fi cumpărate la întâmplare. În cadrul consultaţiei, medicul examinează starea de sănătate a ochilor, măsoară anumiţi parametri, stabileşte corecţia optică şi probează lentilele de contact.

respectă regimul de purtare recomandat şi prezintă-te la controalele periodice.

foloseşte soluţiile de curăţare recomandate. Rolul lor este de a curăţa, deproteiniza, dezinfecta, păstra şi lubrifia lentilele de contact. Dezinfectarea lentilelor de contact în fiecare zi îţi protejează ochii de infecţii care pot fi cauzate de diverse microorganisme cantonate pe lentilele tale. De aceea este periculos să refoloseşti soluţia de întreţinere. Păstrează soluţia cu capacul pus atunci când nu o foloseşti şi nu folosi soluţia după data expirării înscrisă pe ambalaj. Curăţă în mod regulat recipientul de păstrare a lentilelor cu soluţie şi lasă-l să se usuce la aer. Nu clăti sau curăţa recipientul cu apă de la robinet. Schimbă recipientul în mod regulat o dată la maxim 3 luni pentru a evita contaminarea acestuia. În magazinele NOVAOPTIC poţi găsi o gamă variată de soluţii de întreţinere: ReNu Multiplus, Opti Free Express, SoloCare Aqua, AO Sept.

întotdeauna spală-te pe mâini cu apă şi săpun şi şterge-te cu un prosop curat înainte de a manevra lentilele de contact. Acest lucru nu lasă nici o urmă de murdărie sau grăsimi să fie transferate de pe degetele tale pe lentile de contact şi apoi în ochi.

verifică-ţi ochii în fiecare zi. Dacă vederea devine neclară, ai senzaţie de disconfort sau ochii sunt roşii, scoate lentilele de contact şi ia legătura cu specialistul tău oftalmolog.

• dacă apar următoarele probleme: iritaţie oculară severă, clipit rapid, lăcrimare, înseamnă ca particule mici de praf sau impurităţi au ajuns sub lentile. Scoate imediat lentilele de la ochi, curăţă-le cu soluţie si apoi repune-le pe ochi. Dacă iritaţia persistă sau dacă apar alte simptome severe sau neobişnuite, scoate lentilele şi ia legătura cu specialistul tău oftalmolog.

• nu împrumuta lentilele la / de la alte persoane. Lentilele de contact sunt personale.

• nu există nici un motiv pentru care să nu te machiezi atunci când porţi lentile de contact (medicale sau cosmetice/ color/ colorate). Întotdeauna machiază-te după ce-ţi pui lentilele de contact şi demachiază-te după ce le scoţi. Astfel, machiajul nu va veni în contact cu lentilele tale. Nu lăsa produsele demachiante uleioase să vină în contact cu lentilele. Foloseşte un creion dermatograf moale pentru a evita, ca prin exfoliere, produsul să pătrundă în ochi. Nu folosi produsele pe bază de aerosoli – fixativ, parfum, loţiune după ras sau deodorantă atunci când foloseşti lentile de contact; se recomandă folosirea acestor produse înainte de aplicarea lentilelor de contact. Nu împrumuta la / de la alte persoane produsele tale cosmetice. Nu te machia în timp ce te afli în mişcare, când mergi cu maşina, autobuzul sau cu trenul. Dacă ai ochii roşii, umflaţi sau dacă consideri că pot fi infectaţi, nu mai purta lentile de contact, nu mai folosi produsele cosmetice şi ia legătura cu specialistul tău oftalmolog.

Lentilele de contact, folosite în mod corect, sunt o variantă excelentă de corecţie a vederii tale. Beneficiile în sine, discutate aici demontează clar miturile şi prejudecăţile cu care te-ai confruntat până acum.

Satisfacţia lipsei de constrângere, plăcerea de a purta ochelarii tăi de soare preferaţi, practicarea sportului tău favorit, renunţarea chiar şi pentru scurt timp la nelipsiţii ochelari, abordarea unui nou look la o ieşire în oraş sunt o motivaţie în plus să deschizi ochii la schimbare!


Intră acum și în grupul de